BMW и Daimler вървят към съвместна разработка на електрически платформи

BMW и Daimler

BMW и Daimler обмислят съвместна работа по платформи за електрически превозни средства, което може да спести доста големи разходи.

Новината идва от германските Sueddeutsche Zeitung и Auto Bild, както съобщава Ройтерс. Двата германски производителя са в преговори за споделяне на разходите за разработка на компактни и среден клас автомобили. Твърди се, че тези превозни средства ще имат изцяло електрически двигатели, но също така могат да бъдат проектирани така, че да включат и двигатели с вътрешно горене.

Autobild твърди, че този ход ще спести на всеки производител 7,91 милиарда долара за период от седем години. Тези спестявания могат да нараснат, ако по-големите превозни средства също бъдат включени в проекта за съвместна платформа.

Съобщава се обаче, че преговорите все още са в начален стадий и е възможно плановете да пропаднат.

BMW и Daimler

Финансовият директор на BMW потвърди в края на миналата година, че компанията е отворена за по-широко сътрудничество с Daimler, но смята, че е трудно да се идентифицират възможностите в областта на споделените платформи за превозни средства, които биха били от полза и за двете компании.

Нито BMW, нито Daimler коментират докладите, но вече са потвърдили дискусиите си за партньорство, включително теми като автономни превозни средства.

По-рано този месец двете германски компании заявиха, че се стремят да определят стандарт в сектора на автомобилите със самостоятелно управление. Така през следващите месеци те ще сформират редица комисии и ще търсят потенциални доставчици на съвременни системи за подпомагане на водача и автономните технологии.

BMW и Daimler