BMW искат i8-базиран суперавтомобил с 600 к.с.

BMW

BMW са построили само един суперавтомобил през цялата си история, но шефът за разрабките на BMW Group Клаус Фролих настоява въпреки всичко за обновено M1.

Спекулациите за наследник на легендарното BMW M1 не са нищо ново. Това обаче е един от първите пъти, когато член на BMW призна, че преследва идеята за суперавтомобил.

Говорейки с Australia’s Motoring на автомобилното изложение в Париж, Фролих каза, че продължава да настоява за подобен модел и вярва, че той може да се основава на карбоновото шаси на i8.

„Аз съм автомобилен фен. Веднъж в живота си искам да направя суперавтомобил. Не съм се отказвал“ – каза той.

„Имам прекрасно шаси от въглеродни влакна за спортен автомобил в моето портфолио. Понастоящем то се използва в i8. Тази кола беше пусната през 2014 г., така че бих искал да използвам нещо подобно, с много по-добро представяне, както на ток, така и с конвенционално задвижване.“

„Тогава то ще има мощност от 600 конски сили или нещо подобно и няма да има тегло от два тона“, разкри той.

Според Фролих новият суперавтомобил на BMW няма да се осъществи това десетилетие. Вместо това, той смята, че следващата възможност за подобно превозно средство ще бъде след старта на второто поколение i8.

„Шасито е толкова здраво, толкова добро и толкова леко, че бих искал да го използвам за второто поколение. Работя много усилено, за да стане това „, каза той.

Въпреки това, Фролих призна, че ще бъде трудно да се убеди управлението на BMW да даде зелена светлина за такъв автомобил, тъй като е малко вероятно да се превърне в печеливш.

Всъщност шефът на BMW M, Франк Ван Меел, каза преди 12 месеца, че не е усетил необходимостта да се направи суперавтомобил, насочен към много малка група хора. Той също така каза, че не вярва, че марката BMW M се нуждае от такъв тип кола.