BMW запазва името X8: Моделът се очаква около 2020 г.

X8

X7 предстои да бъде представен, но BMW вече обмисля още едно превозно средство – дългоочакваният X8.

Очаквайки да се изправи срещу предстоящия Audi Q8 и да бъде предложен като по-достъпна алтернатива на Lamborghini Urus и Bentley Bentayga, BMW X8 може да дебютира след две години, съобщават от Autocar.

Базираната в Мюнхен компания вече е запазила марката в различни страни по света по-рано тази година. Също така, BMW са направили същото и в някои пазари в Далечния изток.

„Има място за X8, особено на пазари като Китай, но все още нямаме решение“, заяви шефът на бранда за развитие Клаус Фрьолих пред британското издание . „Всяка кола трябва да има различен характер и това е областта, която отнемат време“.

Фрьолих също призна, че „е рано да говорим за X8“ и че „едно от първите решения, които направих, когато работех по продуктовата стратегия, беше да развием X5 и да направим X6“.

По същество луксозната версия на предстоящия X7, именно X8 вероятно ще получи скосен покрив. Но тъй като вероятно често ще бъде управляван от шофьор, моделът няма да е най-подходящ с падащ покрив. Може да се добавят няколко сантиметра към междуосието, заедно към по-спортния външен вид и това трябва да реши проблема.

За разлика от X7, който ще получи три реда седалки, X8 вероятно ще предлага 5 места. Ще има и четириместен вариант с кресла отзад.

Задвижването вероятно ще бъде от 6.6-литровия V12 с две турбини, от M760Li. Клиентите също трябва да очакват PHEV версия, например 2.0-литров 4-цилиндров двигател с две турбини и електрическият мотор, който се използва при 740e iPerformance.