BMW дава още живот на двигателите с вътрешно горене

BMW

BMW планира да разполага с 25 електрифицирани превозни средства до 2023 г., а повече от половината от тях ще бъдат напълно електрически.

Въпреки това, производителят не се отказва от бензиновите и дизеловите агрегати. Говорейки пред Automotive News, шефът на BMW за развитието Клаус Фрьолих каза, че двигателят с вътрешно горене няма да изчезне скоро.

Както обясни той, „най-доброто предположение от 30% от продажбите на автомобили до 2025 г. да са на електрически превозни средства, означава, че поне 80% от нашите автомобили ще имат двигател с вътрешно горене“. Той смята, че дизелите ще бъдат на разположение най-малко още 20 години, докато бензиновите двигатели трябва да се задържат поне още три десетилетия.

Докато BMW се насочва към електричеството, Фрьолих казва, че замяната е „прекалено надценена“. По-специално, той смята, че редица пазари няма да се насочат към електрифицирани превозни средства за повече от десетилетие. Той отбеляза, че липсата на инфраструктура за зареждане може да означава, че Русия, Близкият изток и части от Китай ще продължават да разчитат на бензиновите двигатели още 10-15 години. Той също така смята, че електрическите превозни средства няма да станат мейнстрийм в Съединените щати, тъй като ще бъдат популярни само на Източния и Западния бряг.

Фрьолих също заяви, че електромобилите имат редица недостатъци, включително факта, че те струват повече, отколкото конвенционално задвижваните превозни средства. Това се дължи на тяхната батерия и той смята, че цените на суровините, използвани за създаването им, могат да се покачат, когато търсенето се увеличи.

Въпреки напредъка на електрическите превозни средства, Фрьолих разкри, че в бъдеще ще бъдат прекратени редица двигатели с вътрешно горене. Сред тях са 1.5-литровият 3-цилиндров дизел и quad-turbo 3.0-литровият 6-цилиндров дизел в 750d. V12 също няма бъдеще, тъй като компанията продава само около 5 000 единици годишно и те трябва да бъдат постоянно актуализирани, за да отговарят на емисионните стандарти.

BMW