най-бързата кола

Bloodhound SSC прилича повече на ракета отколкото на най-бързата кола, която ще се бори за постигане на нов световен рекорд за скорост на земя през следващите няколко години. Реактивната машина завърши първия си тест, достигайки 320 км/ч на британското летище Newquay.

Скоростта е далеч от тази, за която се подготвя Bloodhound, но е достатъчна,  за да се анализират данни от поведението на спирачките, окачването, управлението и електрическите системи. Освен това тестът е позволил на екипа да измери ефективността на реактивния двигател EJ200.

Следващата стъпка на Bloodhound SSC е Южна Африка където през 2018 година екипът ще вдигне мерника до по-сериозните 965 км/ч. Тестът ще се проведе на 17 километрово трасе в сухото езеро Hakskeenpan. Това е едно от малкото подходящи за целта места, тъй като представлява 50 кв/м равна солено-кална повърхност, която в миналото е била дъно на море.

Ако всичко премине по план, през 2019 година пилотът на най-бързата кола в света Анди Грийн ще се опита да достигне 1287 км/ч, побеждавайки настоящия рекорд 1227 км/ч.
През 2020 година е планирано поставянето на още един реактивен двигател, за да може летвата да се вдигне до умопомрачителните 1600 км/ч.

най-бързата кола в света
Наистина е трудно да приемем Bloodhound за автомобил, въпреки че има 4 колела (36 инчови ковани алуминиеви джанти) и дори два двигателя от компании известни в автомобилостроенето – единият е V8 компресорен Cosworth със 750 к.с., а другият е от Rolls Royce. Е, вярно че вторият е EJ200 и е разработен специално за изстребителите Eurofighter. Той ускорява колата до 480 км/ч, където щафетата поема ракетния двигател Nammo, а бензиновият V8-мак има единствената роля да задвижва някои поддържащи системи, като помпата за подаване на кислород към реактивния двигател например.
Може би сега разбирате за какви мащаби говорим, но ако не ви стигат ето още няколко интересни факта за „бавния“ Bloodhound SSC:

  •  Мощността му е 135 000 к.с.
  •  При скорост от 1600 км/ч притискателната сила към земята е 20 тона
  •  Ускорява от 0 до 1600 км/ч за 55 сек (според екипа) и от 800 до 1600 за 17 сек.
  •  Ако поставите бучка захар на борда на джантата докато тя се върти с максималните 10 200 об/м, бучката ще тежи колкото двама възрастни човека.
  • Температурата в струята на двигателя е 3000 градуса по Целзии, колкото във вулкан.
  • Ако изстреляте Bloodhound вертикално, той ще достигне 7600 метра височина преди да падне обратно на земята.
  • Реактивният EJ200 двигател е способен да изсмука всичкия въздух от средна по размер еднофамилна къща за 1 секунда

Може би трябва да поканим Bloodhound SSC на Националния ни драг шампионат!