Bentayga Speed, Cayenne Turbo и Mercedes-AMG G63 са три от най-бързите SUV-ове на планетата. CarWow ги събра наскоро за серия от тестове за производителност.

Може би първото нещо, което ще забележите, е, че в различните тестове присъства и Suzuki Jimny. Разбира се, Jimny не отговаря на останалите трима и според водещия е добавен, за да замени Jeep Grand Cherokee Trackhawk, който трябваше да бъде четвъртият, но срещна някои проблеми, преди тестовете да започнат. Плюс това, закачката си я бива, предвид хилядите сравнения между Jimny и G-Class.

Първо, четирите SUV-а се изправиха в драг състезание. Bentley е популярен като най-бързият всъдеход на света и, както подобава, той ускори най-бързо за 1/4 миля, определяйки време от 11,5 секунди. На второ място остана Porsche с 11.7 секунди, докато Merc изостана с време от 12.3 секунди. Малкото Jimny се нуждаеше от цели 18.4 секунди.

Във втория тест SUV-овете се изправиха в състезание от летящ старт. Bentley за пореден път доказа превъзходство, отчасти благодарение на това колко бързо скоростната кутия сменя предавките, когато газта е до долу. Последният тест разкри кой от SUV-овете спира най-бързо – но ще ви спестим резултата.

Bentley спечели тестовете за ускорение, но той може да не остане кралят на луксозните SUV-ове за дълго. В момента Porsche разработва нов Cayenne Turbo S E-Hybrid, който ще разполага с около 670 к.с., което му дава предимство в мощността над Lamborghini Urus и Bentayga Speed. И тогава, разбира се, ще се появи и Ferrari Purosangue, още по-гореща версия на Urus и така нататък и така нататък. Нещо ни подсказва, че тази битка тепърва започва.