Mazda обнови роудстъра си MX-5 за 2019 година, като ключовите подобрения включват „засилка“ на 2.0-литровия SkyActive-G двигател. По данни на компанията той произвежда 181 к.с. и 205 Нм въртящ момент. Интересното обаче, в случая, е това, което показва последващо измерване на фирмения диностенд.

Мощността на коляновия вал не пада под 185.6 к.с. (209 Нм), а още по-впечатляващото е, че до задните колела достигат 166.8 от тях. Тоест компания е оставила няколко понита бонус за клиентите…

И ако дори в този случай мощността ви се струва недостатъчна, BBR GTI имат решение за собствениците на MX-5 2019. Единствено чрез ремап на DENSO управляващия блок, тунинг гурутата успяват да „измъкнат“ 191.8 к.с. и 212 Нм от двулитровия мотор. Има една уловка в случая, обаче, и тя е, че тези резултати са постигнати с бензин 99 октана. Е… и тук го имаме!

Британците от BBR планират в близко бъдеще да изработят всмукателни и изпускателни афтърмаркет колектори за Mazda-та, което ще им помогне да прескочат границата от 200 коня без да се намесва принудителното пълнене.

От друга страна се предлагат и турбо китове за модела, но съгласете се, че задължителният турбо лаг ще замаскира цялото удоволствие от пъргавината на атмосферния 4-цилиндров двигател.

Ако вече отваряте платформата за поръчки на тунинг кита от BBR GTI, имайте предвид и цената, която варира между 2195 и 2395 паунда.