RS8

Тази година Audi Sport празнува 25-годишнината на RS моделите си със специална изложба в Audi Forum в Некарсулм, Германия.

Към днешна дата дивизията, известна преди като Quattro GmbH, пусна общо 25 модела RS, започвайки с RS2 Avant през 1994 година. Те включват състезателна версия на Audi TT RS от 2011 г., разработена за 24 часа на Нюрбургринг, RS5 DTM, спечелил сезона 2013, и прототипа Audi RS8, който никога не достига до производство.

Очевидно последната кола привлече вниманието ни и успяхме да намерим снимки от нея в интернет. Подробностите за този единичен екземпляр са оскъдни, но знаем, че той е построен през 2013 г. Неговото място трябваше да е над S8, който и до ден днешен си остава топ версията.

Базирано на третото поколение Audi S8, RS8 се отличава с по-заплашителна визия, благодарение на по-широките калници на колелата, нова предна броня с масивни въздухозаборници, гланцирана черна решетка с мрежа и уникални фарове, които приличат на комбинация между тези на A8, A7 и A6.

Другите специфични за RS детайли включват капачките на огледалата от карбон и ножовете на предната броня, както и масивните двуцветни джанти RS, които са обути с гуми на Pirelli. Спирачната мощност се осигурява от керамични спирачки с отличителни оранжеви апарати. Сигурни сме, че масивните овални тръби и дифузорът също са част от пакета, но все още не сме намерили снимка на задницата.

Отвътре можете да видите съвсем нов волан с плоско дъно, обвит в алкантара, с оранжеви шевове, много карбон по централната конзола, панелите на вратите и нов дизайн на лоста за предавките. Старт/стоп бутонът пък е взаимстван от Lamborghini. Никъде не се вижда управлението на MMI инфоразвлекателната система, поне не и на единствената интериорна снимка.

Няма подробности за агрегата, но базираният на S8 мотор е 4.0-литров twin-turbo V8, който е с мощност от 513 к.с. и 650 Nm въртящ момент. Като се има предвид името RS8, не смятаме, че Audi биха подценили мощността.

Audi RS7 Sportback стартира през 2013 г. с 553 к.с. и 700 Nm от същия двигател, така че RS8 вероятно предлага подобни цифри. Audi не казва защо RS8 и защо моделът не е стигнал до производство, но това вероятно има нещо общо с това, че S8 е достатъчно бърз и мощен, а RS7 Sportback е твърде комфортен.