Всички автомобили създадени от подразделението  на Audi – Audi Sport са наистина страхотни, но и доста скъпи.

Това важи и за RS3 седан. Най-малкият спортист (изключваме S1, тъй като все още няма RS версия) впечатлява с агресивен дизайн, качествена изработка и невероятен агрегат.

Audi RS3 седан разполага с 2.5-литров, 5-цилиндров турбиниран мотор генериращ 400 к.с., наистина впечатляващо в предвид размера на спортиста. За съжаление колата не се предлага с механична скоростна кутия, но автоматичната 7-степенна кутия с двоен съединител се спрява повече от страхотно. В нормален режим на каране, едва се усеща превключването на предавки, но само изчакайте. Щом скоростната кутия влезе в спортен режим, става агресивна, превключва на ръба на възможностите си и ви гарантира страхотно прекарване зад волана. Това обаче далеч не е всичко. Audi RS3 има изключително ефективен launch control, който впрочем активира и примигване на задните стопове, досущ като състезателен автомобил.

Най-големите конкуренти на Audi RS3 – седан са Mercedes Cla 45AMG и BMW M2. Що се отнася обаче до ускорението до 100 км/ч., то Audi – то е безапелационен победител. Спринтът до 100 км/ч. се случва за 3.5 секунди или иначе казано по бързо с повече от 3 стотни спрямо конкурентите.

Audi RS3 седан впечатлява с агресивна визия

Що се отнася до визията на Audi RS3 седан, то тя типично за всеки RS е изключително спортна и агресивна. Предната решетка както на всички топ версии на компанията от Инглощат е с шарка тип „пчелна пита“, а в долната и част е позициониран надпис „Quattro“. В двата края на задният дифузьор има по един елипсовиден накрайник на спортната генерацията. Джантите са 19 цолови и са обути в Pirelli P Zero. Звукът от изпускателната система е направо пристрастяващ и въпреки сравнително малкият агрегат,  наподобява този на 10-цилиндровото Audi R8.

Интериорът на Audi RS3 не е кой знае колко по-различен от този на S3. Отново виждаме мултифункционален 3-лъчев спортен волан с червен шев, но вече с лого RS на него. Салона е достатъчно дълбок за да ви „захапе“ дори и в най-острите завои, а интериорните лайсни са изцяло карбонови.

С цена от над 55 000 долара Audi RS3 определено не е за всеки, но ако можете да си го позволите, със сигурност няма да съжалявате. Автомобила успешно съчетава лукс и комфорт на висок клас лимузина, както и агресията на чистокръвна бегачка.