Audi RS Q8 е тук! Включва и форма на хибридизация!

RS Q8

Новото Audi RS Q8 пристигна на автошоуто в Лос Анджелис като най-мощният SUV на марката и носи със себе си множество любопитни числа и агресивен дизайн.

Седейки на върха на Q семейството на Audi, RS Q8 се задвижва от 4.0-литров V8 с две турбини. Това му осигурява 591 к.с. и 800 Nm въртящ момент между 2200 об/мин и 4500 об/мин. Audi ни уверява, че 100 км/ч. се достигат за 3,8 секунди, докато спринтът до 200 км/ч. отнема 13,7 секунди. RS Q8 ще продължи да ускорява до 250 км/ч. преди да се достигне електронният ограничител. Ако клиентите изберат пакета Dynamic, тази цифра нараства до 305 км/ч.

Подобно на Audi RS6 Avant, и RS Q8 включва 48-волтова електрическа система и следователно е лек хибрид. По време на забавяне и спиране, силовият агрегат може да възстанови до 12 kW мощност и да я съхранява в своята компактна литиево-йонна батерия. Ако водачът свали крака си от газта между 55 км/ч. и 160 км/ч., колата ще реши дали да изключи двигателя или да възстановява енергията при спиране.

RS Q8

За да подпомогне ефективността на агрегата, моделът разполага със система за управление на цилиндрите, която избира дали да работят 2, 3, 5 или 8 при ниско до междинно натоварване. Системата старт-стоп дори не е нужно да я споменаваме.

Мощността се изпраща чрез система за задвижване на всички колела quattro, свързана с 8-степенна скоростна кутия типтроник, която обикновено разпределя мощността в съотношение 40:60 към предната и задната ос, въпреки че, ако е необходимо, може да изпраща до 70 на сто от мощността към предните колела и до 85 на сто към задните. Audi също разработва опционален quattro sport диференциал за разпределяне на въртящия момент между задните колела за подобрение на управлението.

Стандартно включена в Audi RS Q8 е адаптивната система за въздушно окачване, която може да променя височината на возене с 90 мм. Съществува и електромеханична система за стабилизиране на стабилизиращите щанги, за да се сведе до минимум усукването при бързо завиване. Предлагат се осем различни режима на шофиране; Комфорт, Ауто, Динамичен, Ефективен, Allroad, Offroad, както и индивидуално конфигурируемите RS1 и RS2. Спирането се осигурява от 420 мм предни и 370 мм задни дискове. Предлагат се и допълнителни въглерод-керамични спирачни дискове с размери 440 мм отпред и 370 мм отзад.

Външният дизайн на RS Q8 е много по-агресивен от по-слабите варианти. Например, 22-инчовите алуминиеви джанти с 10-спицов дизайн са стандартни и по желание на клиентите се предлагат и по-големи 23-инчови. Отпред новият всъдеход приема заплашителна нова броня с по-големи въздухозаборници и гланцирани черни акценти, а отзад имаме познатите овални накрайници на Audi Sport. Клиентите могат да избират между две различни конфигурации на LED фаровете, включително опционалните RS Matrix LED-ове.

В кабината откриваме таван от лунен сребърен плат, алкантара в същия нюанс и в черно. RS дисплеите огряват пилотксия клъстер и централния MMI екран, докато Head-Up дисплеят не е задължителен. Audi също разработва нови спортни седалки, завършени в комбинация от кожа Nappa и алкантара.

Новото Audi RS Q8 ще пристигне при дилърите по целия свят през първото тримесечие на 2020 г., като цените в Германия започват от 127 000 евро.