Audi R8 2019 показа новата си външност

R8

Audi официално представи R8 Coupe и Spyder за 2019 година.

Фейслифтът ще се продава в Европа от началото на следващата година. Моделите имат по-агресивен дизайн, тъй като приемат по-широката Singleframe решетка и три отвора под капака, които препращат към емблематичния Ur-quattro. Дизайнерите добавят нов преден сплитер и по-агресивни отвори за въздух.

Допълнителните промени са ограничени, но Audi казва, че моделът има нов капак на двигателя, който се предлага от пластмаса или карбон. Говорейки за опциите, моделът ще има три екстериорни стилистични пакета. Те добавят „различни акценти спрямо предния сплитер, страничните прагове и дифузъра“. Актуализираният модел предлага и два нови цвята – Kemora Gray и Ascari Blue, както и черни емблеми.

Интериорните промени са ограничени до нови цветови опции, които включват „пастелно сребро със сиви контрастни шевове, palomino кафяво със стоманено-сиви шевове и черно със сини шевове“. Топ версията с R8 performance design пакет ще включва тапицерия от кожа и алкантара, както и доста части от карбон.

R8

По отношение на мощността, R8 V10 има подобрен двигател, който сега произвежда 562 к.с. и въртящ момент от 550 Nm – увеличение от 29 к.с. и 10 Nm. Благодарение на допълнителната мощност, купето ускорява от 0 до 100 км/ч. за 3.4 секунди, преди да достигне максимална скорост от 324 км/ч.

5.2-литровият двигател в R8 V10 performance също е по-мощен от предшественика си, тъй като развива 611 к.с. и въртящ момент от 580 Nm. Това е скромно подобрение от 9 к.с. и 20 Nm. Това позволява на купето да ускори до 100 км/ч. за 3.1 секунди и да достигне максимална скорост от 331 км/ч.

Макар Audi да не споделя спецификации, компанията потвърди, че моделът 2019 R8 има ревизирано окачване, което обещава да осигури „още по-голяма стабилност и прецизност“. Освен това стандартната система за управление и допълнителната динамична кормилна система се зарръщат, за да предложат подобрена обратна връзка.

Новото R8 има подобрена електронна стабилизираща система, която помага да се подобри спирането. В топ модела разстоянието от 100 до 0 км/ч. се подобрява до 1,5 метра, докато разстоянието от 200 до 0 км/ч е с цели 5 метра по-късо от преди.

Други актуализации на ефективността включват 20-инчови ултралеки джанти с „нови летни, спортни гуми, които обещават по-прецизно поведение“. Те скриват познатите въглерод-керамични спирачни дискове, отговарящи за феноменалното спиране.