Audi R8 може и да не се откаже от V10 агрегата си

Audi R8

Второто поколение Audi R8 наближава 4-тата си година и вече се говори за негов наследник. Предишни доклади показваха преминаване към електрификация, по-конкретно електрическо задвижване с батерия, но това не означава непременно, че V10 двигателят ще бъде премахнат.

Всъщност, след като говори с управляващия директор на Audi Sport Оливер Хофман, по време на състезанието 24 часа на Nurburgring, Autocar научи, че 10-цилиндровият мотор има много поддръжници в компанията.

„V10 е икона в сегмента“, каза Хофман. „Настоящото R8 е обичано от нашите клиенти. Ние се борим за V10, но [за следващото поколение] това е въпрос на двигател с вътрешно горене или електрификация, и какъв тип агрегат е полезен за него.“

Изявлението е подкрепено от факта, че Lamborghini остава ангажиран с предлагането на V10 в наследника на Huracan. Италианският суперавтомобил е сестрин модел на R8. Сценарият посочва използването на силовия агрегат в ограничени варианти за следващото водещо превозно средство на Audi.

„Lamborghini трябва да има атмосферен двигател, защото нито една друга марка не означава повече за тях като Lamborghini. Работим много близо с момчетата от Сант Агата. Единственият начин да се разработят такива автомобили е да се споделят разходите за разработка и да имаме много сериозна стратегия за платформата ”, добави Хофман. „Lamborghini Huracan е базиран на платформата R8 и това ни помага – заедно с Lamborghini, с Porsche, с всички спортни марки в нашата група – да споделим разходите за разработка.“

Тъй като се смята, че третото поколение на R8 ще се появи след три години, Audi ще пусне още по-екстремна версия на изходящия модел. Моделът, фокусиран върху писта, може да получи задвижване на задните колела и някои от аеродинамичните елементи на на GT3 автомобила, в опит да се конкурира с предстоящия Mercedes-AMG GT (R) Black Series.