Не е много често се забелязват автомобили за планинско изкачване на драг пистата. Но в случая, пред нас имаме Audi Quattro S1 E2, който се пусна по известната драг писта Santa Pod Raceway.

Класическото Quattro е един от най-известните автомобили за планинско, след прекратяването на легендарната Group B рали категория.

Под леката кожа на автомобила се намира 2.5-литров 5-цилиндров турбо агрегат от TT RS, който е изцяло модифициран и включва всичко – от ковани бутала до специални валове. Налице е също така изработена от неръждаема стомана изпускателна система, ръчно изработен изпускателен колектор, както и електрическа дроселова клапа на Bosch. Що се отнася до турбокомпресора, той идва от Precision и е с керамично покритие. Всичко на всичко, колата е около 800 к.с.

Рали и хилклаймб автомобилите като тази са известни с това, че са невероятно бързи извън пътя. Това се дължи главно на късите им предавки и задвижването на всички колела. Това означава, че автомобилът би бил изключително бърз и на драг пистата. Потвърждението идва след време от 10,51 секунди при 218 км/ч. Имайте предвид, че този резултат е постигнат със слабо налягане. Което, разбира се, повдига въпроса колко по-бързо можеше да е това Quattro?