Audi Q5 55 TFSI E Quattro е хибрид с 362 к.с.

Q5 55 TFSI E Quattro

Audi разраства новата си гама от електрифицирани модели, но останалата част от автомобилите им също ще получи „зелени“ версии.

Последният пример е второто поколение Q5, което получи PHEV задвижване. Моделът се нарича Q5 55 TFSI e quattro и съчетава 2.0-литров TFSI бензинов двигател с електрически мотор. Комбинираната мощност е 362 к.с. и 500 Nm въртящ момент.

Двигателят с вътрешно горене осигурява 248 к.с. и 370 Nm въртящ момент, а електрическият двигател, който е интегриран в 7-степенната S Tronic кутия предлага 141 к.с. и 350 Nm. Времето за 0-100 км/ч. отнема 5.3 секунди, като максималната скорост е 239 км/ч.

Батерията от 14,1 kWh се намира под пода на багажника. Тя може да се зарежда само за 2,5 часа чрез 400V контакт, или за около 6 часа при използване на 220V мрежа. Тя ще осигури WLTP електрически пробег от 40+ км, при максимална скорост от 135 км/ч.

Водачите могат да избират между три режима на шофиране, наречени Hybrid, EV и Battery Hold. Те позволяват на SUV-а да използва както двигателя, така и електрическия мотор, а и двата едновременно.

Q5 55 TFSI e quattro разполага с богат списък от стандартно оборудване, като пакет S Line, 18-инчови джанти, LED фарове, спортни седалки, 3-зонален климатроник, цветен дисплей и още. Компактната система за зареждане, заедно с кабел за използване на обществени станции за зареждане, също са стандартни.

Шофьорите могат да използват приложението myAudi за достъп до различни функции на автомобила. Например състоянието на батерията и пробега, програмиране на таймера на зарядното устройство, започване на процеса на зареждане и статистиката за зареждането и потреблението. Те също така ще могат да виждат зарядните станции на мобилните си устройства или на системата за инфоразвлекателни услуги MMI. Приложението ще може да се ползва и за сгряване или изстудяване на интериора предварително.

Първите единици на plug-in хибрида Q5 ще пристигнат при дилърите през третото тримесечие на годината. Междувременно Audi вече приема поръчки в Германия, където цената започва от € 60,450. Това е с € 14,700 повече от базовата Q5 и € 8,450 по-малко от SQ5 TDI.