Q3 Sportback

Audi закъсня с кросоувър купетата, но сега компенсира загубеното време с Q3 Sportback.

Базиран на стандартния Q3, Sportback се отличава с по-спортен външен вид. Отпред виждаме Singleframe черна решетка и трапецовидни въздухозаборници. Капакът идва с насечен дизайн, а завършек придават допълнителните Matrix LED фарове.

Спортният стил продължава по-нататък .Дизайнерите изострят купето, добавяйки агресивни раздувки на калниците и по-разчупен праг. Разбира се, най-големите промени са спускащата се линия на покрива и линията на прозорците. Това помага да се даде по-динамичен облик на модела, а Audi казва, че кросоувърът е по-дълъг от стандартния Q3.

Другите забележителни характеристики са пластмасовите компоненти по купето, задното стъкло и стилната задна броня с вграден дифузьор. Има и спойлер, който е монтиран на задната врата, а ауспусите са прикрити в бронята.

Познат интериор

Q3 Sportback

Кабината до голяма степен е пренесена от Q3. В нея шофьорите ще намерят 10,25-инчов цифров инструментален клъстер и 10,1-инчова инфоразвлекателна система, която е заобиколена от черни акценти. Кросоувърът се отличава и с волан с плоско дъно, метални елементи и контроли, завъртени към водача.

Задните седалки се накланят и могат да се плъзгат до 130 мм, за да увеличат пространството за краката или товарният отсек. Говорейки за него, багажникът разполага с 530 литра обем, но може да бъде разширен до 1400 литра.

Предлага се разнообразие от опции, включително 12,3-инчов цифров клъстер, отваряне на задната врата с движение и спортни седалки с контрастен шев. Клиентите също така ще могат да поръчват отопляеми седалки и амбиентно осветление в 30 цвята.

Задвижващи единици

Q3 Sportback

В Европа моделът ще бъде пуснат с два различни двигателя. Q3 Sportback 35 TDI S tronic разполага с 2.0-литров 4-цилиндров дизелов двигател, който развива 148 к.с. и 340 Nm въртящ момент. Той е свързан със 7-степенна трансмисия с двоен съединител, която изпраща мощността към предните колела. Това дава възможност на кросоувера да ускори до 100 км/ч. за 9,3 секунди, преди да достигне максимална скорост от 205 км/ч.

Клиентите могат да избират и Q3 Sportback 45 TFSI quattro s-tronic, който има 2.0-литров бензинов двигател с турбокомпресор и 227 к.с. Той също включва 7-степенна трансмисия с двоен съединител, но тя е свързана с quattro система за задвижване на всички колела. Благодарение на допълнителната мощност и сцепление, времето до 100 пада на 6,5 секунди, докато максималната скорост се увеличава на 233 км/ч.

Скоро след пускането на пазара, Audi ще предложи версия с ръчна трансмисия и задвижване на всички колела. Следват допълнителни двигатели, включително по-слаб бензин и по-мощен дизел.

Цена и дебют

Q3 Sportback

Както при повечето нови превозни средства, Q3 Sportback се предлага с асортимент от системи за подпомагане на водача. Стандартните функции включват предупреждение за промяна на лентата и предупреждение за напускане на лентата. Клиентите могат също така да поръчат адаптивен круиз контрол, паркинг асистент, наблюдение на трафика отзад и 360-градусова камера.

Q3 Sportback ще бъде пуснат в Европа тази есен, а цените ще започнат от € 40,200 за 35 TDI S tronic и € 46,200 за 45 TFSI quattro S tronic в Германия. За да подпомогне популяризирането на модела, Audi ще предложи две специални издания, наречени Edition One Dew Silver и Edition One Mythos Black.

Специалните версии ще се базират на Q3 Sportback S и ще бъдат оборудвани с черния стилизиращ пакет. Моделите ще имат също Matrix LED фарове, 20-инчови джанти и специални интериорни обшивки.