Audi E-tron ще се зарежда по-бързо от Tesla

E-tron

Audi потвърди, че изцяло електрическият кросоувър E-tron ще се зарежда по-бързо от сравнимите модели на Tesla, благодарение на новите станции за зареждане.

В изявление, потвърждаващо многобройни нови подробности за автомобила, немската марка твърди, че E-tron може да бъде зареден за по-малко от 30 минути за „следващия етап на пътуването на дълги разстояния“. Audi твърди, че кросоувърът ще има пробег над 400 км, но не успя да разкрие какво количество заряд ще бъде предоставено от гореспоменатите 30 минути.

Ограничени подробности са споменати за това колко точно мощност ще предостави Audi E-tron. Обаче, вече е ясно, че моделът ще използва само един електрически мотор отпред и един отзад, а не тримоторния задвижващ механизъм, използван от двете концепции на E-Tron Quattro. Следователно мощността ще бъде под конфигурацията от 496 к.с.

Захранването на двата електрически мотора ще бъде от литиево-йонна батерия с мощност 95 кВт, монтирана между предния и задния мост. Клетките ще бъдат доставени от LG Chem или Samsung. Батерията ще тежи около 700 кг.

Едно особено интересно нещо относно батерията е нейната охладителна система. Системата е на вода и е свързана към долната страна на модулите, за да се постигне максимален топлообмен чрез монтиран отпред радиатор. Освен това ще има втора система с топлообменна плоча , която може да охлажда или загрява батерията, за да е сигурно, че тя ще остава в оптималния работен обхват между 25 и 35 градуса по Целзий.

Audi E-Tron е показван няколко пъти в прототипна форма. Премиерата като производствен модел ще се осъществи по-късно тази година.