Преди малко повече от месец ви запознахме с новото C8 Audi A6, а сега е време да ви представим и неговата комби версия – Audi A6 Avant 2019.

Това което първо трябва да споменем за новото луксозно „муле“ на компанията е, че е голямо и има огромен багажник. 565 литра стандартен обем, който достига критичните 1680 литра, ако се лишите от задните седалки. Габаритите на автомобила говорят за това до каква степен интериорът се е разширил при новото A6 Avant. То е дълго 4.94 м., широко 1.89 м. и високо 1.47 м., което дава правото на компанията да твърди, че това е моделът предлагащ най-голямо пространство за лактите и коленете на пасажерите в своя клас.

Излишно е да споменаваме, че както повечето съвременни комбита и SUV-ове новото A6 е оборудвано със сензорно отваряне на задния капак и релси на пода за закрепяне на багажа в товарния отсек чрез мрежа и куки.

a6 avant

 

По интересната част, говорейки за Avant версиите на Audi е тази, която ни разкрива какво се случва под предния капак на модела. В случая колата споделя задвижващите системи със седан версията. Което значи, че имате избор между два 3.0-литрови V6 мотора обвързани с куатро система – бензиновият TFSI двигател с 335 к.с. и 500 Нм въртящ момент или познатият ни TDI, който „сервира“ 282 к.с. и 620 Нм. Имайте предвид, че бензиновата версия използва 7-степенна S Tronic скоростна кутия с двоен съединител, а дизеловият вариант 8-степенен автомат (Torque Converter).

Независимо кой двигател ще изберете, той със сигурност ще разполага с 48 волтовата полу-хибридна система на Audi, при която две литиево-йонни батерии разположени под  багажника се зареждат постоянно от ремъчен алтернатор свързан с коляновия вал. При скорост между 55 и 160 км/ч събраната енергия позволява на колата да се движи до 40 секунди с изгасен двигател. В момента, в който шофьорът натисне педала за газта, следва гладко рестартиране на мотора.

От Инголщат твърдят, че новото Audi A6 Avant 2019 успява да предложи в оптимално количество и динамика и комфорт. Опционалната система dynamic all-wheel steering позволява на задните колела да завиват с до 5 градуса в обратна посока при скорости под 60 км/ч. Това намаля радиуса на завой на огромното комби с 1 метър. Над 60 км/ч двете оси следват една и съща посока за по-добра стабилност.

Допълнително може да се поръча и спортен диференциал, който най-адекватно да разпределя мощността между задните колела, когато прескачате от завой в завой.
Дойде ли, обаче, моментът да избирате най-доброто окачване за своето A6 Avant, по-добре си отделете повечко време, защото моделът се предлага с 4 различни вида.
Стандартното със стоманени пружини, пневматично, окачване с контролиращи амортисьори и адаптивно въздушно окачване.

a6 avant

Системите за сигурност и асист системите са другата тема, върху която акцентират от Audi в A6.

Помощните системи са разделени в пакетите „City“ и „Tour“. В допълнение към стандартната система за аварийно спиране, обновената версия може да поддържа надлъжно и странично управление в трафик до 250 км/ч.

Системата за аварийни ситуации също е повишила нивото си на работа и съответно на безопасност. Тя разпознава когато водачът не е в състояние да шофира и стартира визуално, звуково или физическо предупреждение. Ако той продължи да не отговаря, системата активира аварийни светлини, спира автомобила, затяга предпазните колани, вдига прозорците и извършва спешно телефонно обаждане.

За по-лесно предвижване в градския трафик, пък ви помагат общо 5 радара, 5 камери, 12 ултразвукови сензора и лазарен скенер.