Audi 50 е забравенато супермини на компанията, оргиналът на Volkswagen Polo и неговата жертва…

Годината е 1974-та, датата 30 август, а немският гигант Audi представят на света първото си супермини – Audi 50. Ден, който исторически погледнато ще се окаже далеч по-важен за Volkswagen и тяхното Polo, но преди 45 години погледите били вперени в първия традиционен хечбек носещ четирите кръга за емблема. Дизайнерите от Инглощат създали малък, двуврат автомобил с нов супермодерен изцяло отварящ се багажник (актуалната и до днес 3/5-та врата). До тук връзката с Volkswagen била единствено, че Audi 50 щяло да се произвежда в завода им във Волфсбург.

Задачата пред инженерите и дизайнерите на Audi била да създадат малък, икономичен автомобил с дължина до 350см. и собствено тегло до 700кг. Задача, с която те се справили отлично , дължината на Audi 50 е точно 350см., а теглото му с цело 15кг. по-малко от исканото – 685кг. Освен ефективно, малкото Audi трябвало да не изневерява на стила на компанията, то трябвало да бъде елегантно и харесвано от бъдещите купувачи. Решението на инглощатци било просто, със задачата трябвало да се заемат едни от най-добрите дизайнери на планетата, а именно италианецът Марсело Гантини и дизайнерската къща Bertone. За основа те ползвали вече харесваният от всички VW Golf I, а Bеrtone дори показали няколко снимки на отхвърлени от немците дизайни за първото им супермини.

1093 см3 с 50 или 60 конски сили

Под предният капак на Audi 50 се крие четирицилндров напречно разположен двигател с обем 1093 см³ и мощност от 50 или 60 конски сили, в зависимост от компресията му. Инженерите на Audi разработили изцяло нов за времето си карбуратор с автоматичен дросел, който се загрявал електрически, когато двигателят бил студен, а при пълно загряване се охлаждал. Доказателство за поразителната ефективност на иначе малкия агрегат, е фактът, че този с 60к.с. можел да развие максимална скорост от 160км/ч.

Окачването на Audi 50 също било революционно. Отпред били монтирани Макферсони, а отзад торсионна греда с рамена разположени по-близо до главината и позволяващи при по-остри завои гумите да не заемат успоредна позиция, а да образуват отрицателен наклон.

Оборудване

През 70-те години Audi все още изграждали своето „Premium“ име, което означавало, че макар и достъпно Audi 50 не трябвало да прави компромис с качеството и оборудването си. Според всички големи автомобилни издания Audi 50 бил абсолютния хегемон в класа си. По-скромната модификация LS (тази с 50 конски сили) серийно разполагала с пълен набор от инструменти, текстилни стелки, електрически часовник и темепратурен датчик, а срещу доплащане от 26 паунда и със задна чистачка и машинка за впръскване на вода върху задния прозорец. GL-ът разполагал, освен с по-мощен агрегат и с по-атрактивни тапицерии за седалките.

Появата на VW Polo и скоршния край на Audi 50

За съжаление Audi 50 се радвало на сериозни продажби едниствено през първата година от производството си. Причината – базираното на него Volkswagen Polo. През 1975 година Volkswagen пуснали на пазара почти идентичен автомобил на Audi 50, познатото и до днес Polo. То разполагало със същия дизайн и характерстики, но с по-скромно оборудване и цена. Явно инглощатци не предвидили, че позициониран в ниския клас един автомобил трябвало да бъде на първо място достъпен!