Audi ще се откаже от W12 и A8 ще е последният модел с него

W12

Audi представи първоначално A8 W12 през 2001 г. и изглежда, че времето изтича за ултра луксозния модел.

Car and Driver съобщи, че шефът на техническия отдел на Audi, Питър Мертенс, използва автомобилното изложение в Женева, за да разкрие, че новият A8 ще стане последният модел на компанията, предлагащ W12 двигателя. Както обяснява Мертенс: „Има клиенти, които наистина искат 12-цилиндровия двигател и са доволни от него и ще го получат. Но това ще бъде последната инсталация“ на двигателя.

Bentley ще продължи да използва W12, но очевидно Audi са решили, че не си заслужава усилието. Няма данни за това колко А8 W12 е продала компанията, но вероятно може да се приеме, че това е малка част от общите продажби.

Audi не издава твърде много подробности за модела A8 W12 2019, но според списанието двигателят ще бъде с мощност 585 к.с. Това е малко по-малко от това, което произвежда Bentley Continental GT, чиято  мощ е 626 к.с. и въртящ момент от 900 Nm. Обаче това е значително повече от A8 55 TFSI, който има 3.0 литров V6 двигател с турбокомпресор и 335 к.с. и въртящ момент от 500 Nm. Двигателят позволява на A8 L да ускорява от 0-100 км/ч. за 5.7 секунди преди да достигне максимална скорост от 250 км/ч.

Въпреки, че ще бъде тъжно да видим W12 да отпадне, може да го последват и други двигатели, които са изправени пред подобна съдба. Мертенс предположи, че комбинация от световни процедури за тестване на хармонизирани леки превозни средства и фокусът върху електрическите превозни средства ще принуди Volkswagen групата да намали серията си двигатели. Както отбеляза, „Помислете за всяка комбинация от двигатели и трансмисии, която трябва да бъде хомологирана. Това е страшно много работа.“

Един от двигателите, който може да бъде свален е 5.2-литровият атмосферен V10, който се намира в R8. Мертенс наскоро заяви, че моделът няма да бъде заменен, след като сегашното му поколение приключи, така че не би било изненадващо, ако двигателят спре да се произвежда.