Audi ще прехвърли Lamborghini на Porsche

Lamborghini

Audi може скоро да се откаже от собствеността на Lamborghini поради разместване във VW Group и изглежда Porsche ще поеме италианския производител.

Списанието Automobile Magazine съобщава, че участващите компании искат да завършат промяната до 1 януари 2019 г. и ако това се случи, влиянието на Porsche върху Lamborghini може да бъде значително.

VW твърди, че иска все повече и повече от своите мощни превозни средства да се споделят с Porsche, което може да представлява пречка за Lamborghini. Не е тайна, че заместниците на Aventador и Huracan са в разработка и ще имат една и съща архитектура от карбон.

Наследникът на Aventador е прогнозиран за 2022 г. и тъй като проектът е в процес на разработване, VW няма друг избор освен да позволи на Lamborghini да продължи с ограниченото влияние на Porsche. Суперавтомобилът ще използва два електрически мотора на предния мост, батерии в средата и V12 атмосферен двигател, комбиниран с Getrag трансмисия с двоен съединител и трети електромотор зад седалките. Всичко това може да донесе повече от 1000 к.с.

Нещата обаче биха могли да станат интересни със следващото поколение Huracan. Ако Porsche действително поеме собствеността на марката до началото на следващата година, може да има време да преработи новия модел на Lamborghini.

През последните няколко години компанията развива следващия Huracan около същата архитектура като наследникът на Aventador. Макар че има шанс това да се случи, е възможно Porsche, Audi и Lamborghini да създадат нова алуминиево-модулна платформа, която да се използва от спортните автомобили в цялото семейство на VW.

Други новини от немския концерн предполагат, че групата се подготвя да създаде super-premium марка, обединяваща Bentley, Bugatti, Porsche и Lamborghini. Цялото това движение би струвало 120 милиарда евро. Целта е постигане на ефективен план на развитие, след като акциите на VW Group паднаха с 19% през тази година. Групата търси нови възможности за повишаване на конкурентоспособността и намаляване на разходите.