Audi трябва да приключи с Дизелгейт окончателно този месец

Audi

Audi почти няма време за премахването на нелегалния софтуер от дизеловите автомобили. Срокът, наложен от германските власти е зададен за този месец.

KBA предупреди Audi, че ще ще има наказания, ако производителят не успее да премахне софтуера преди 26 септември, съобщава Bild am Sonntag. Според Autonews Europe, говорител на KBA все още не е отговорил на искане за коментар.

За да може Audi напълно да се съобрази с KBA, те ще трябва да премахнат софтуера от хиляди дизелови автомобили с дизелови V6 и V8 TDI – или да платят не по-малко от 25 000 евро за всеки автомобил, който все още е оборудван с незаконното устройство.

Миналата година министерството на транспорта на Германия заяви, че KBA е открила нелегален софтуер за емисии в 127 000 модела Audi, оборудвани с нови дизелови двигатели Euro 6, като 77 600 от тези автомобили са в Германия. Междувременно говорител на Audi каза, че компанията се приближава към модернизирането на останалите 8% от нуждаещите се автомобили и че задачата ще бъде изпълнена до крайния срок. Остава да видим.

През 2016 г. Ройтерс съобщи, че Audi са тези, които са създали тези така наречени устройства за заобикаляне през 1999 г., много години преди компанията майка Volkswagen да ги използва, за да мами по време на тестовете за дизелови емисии. Предполага се, че решението за инсталиране на софтуера е дошло шест години по-късно, след като инженерите на VW не успяха да доведат емисиите на азотен оксид под законните прагове.