Audi разработва четириврато електрическо купе

Audi

Audi планира да пусне 20 електрически автомобила до 2025 г. и изглежда, че едно от тях ще бъде стилно купе с четири врати с размерите на A4.

Според Autocar, моделът ще бъде доста радикален. Имайки предвид, че това са едни от най-добре изглеждащите модели на компанията, колата звучи доста обещаващо.

Моделът може да пристигне през 2023 г. и е вероятно да бъде първият автомобил на Audi, изграден върху платформата PPE, която се разработва с Porsche. Компанията не споделя много за архитектурата, но изданието казва, че тя ще бъде много гъвкава, тъй като може да побере батерии с различни размери и да стои в основата на всичко – от коли до кросоувъри.

Съобщава се, че архитектурата PPE е проектирана около задно разположен електромотор, но платформата може да бъде оборудвана и с електромотор отпред, за да даде на автомобилите допълнителна производителност и задвижване на всички колела. Това оформление е подобно на платформата MEB, но според съобщенията превозните средства, базирани на PPE архитектурата, ще се предлагат с по-усъвършенствани функции като управление на всички колела и векториране на въртящия момент.

Спецификациите за производителността са загадка, но един от пакети с батерии би могъл да позволи на превозно средство да има обхват над 480 км. Платформата ще поддържа и 800V, позволявайки зареждане от станция с 350 кВт.

Това е доста забележително, тъй като Porsche Taycan има максимален капацитет на зареждане от 270 кВт. Дори при тази по-ниска стойност, батерията на Taycan може да достигне от 5% до 80% заряд само за 22,5 минути.