MEB

Audi възнамерява да създаде поне три електрически превозни средства, използвайки MEB архитектурата на VW Group.

Първото превозно средство на германския концерн, използващо тази платформа е ID.3. Моделът започва производство следващия месец. По-късно цяло семейство от VW базирани на MEB модели ще се присъедини към него. Audi вече разработват няколко автомобила на тази архитектура.

Първият модел на Audi, ще бъде окончателната производствена версия на концепта Q4 E-Tron, представен през март на автомобилното изложение в Женева. Дизайнерът на Audi Волф Зееберс наскоро разкри, че концептът е готов за производство на 97%, като най-съществените промени са монтирането на обикновени дръжки на вратите, различни огледала и по-малки колела.

MEB плановете на Audi няма да спрат с Q4 E-Tron. Според ръководителя на проекта MEB Маркус Йешке, в работата са още два модела.

„Можем да предвидим по-спортна версия [на Q4] и седан“, каза той пред Autoblog.

Не само споменатата архитектурата влиза в плановете на Audi за електрически превозни средства. В момента производителят работи заедно с Porsche за разработването на нова електрическа платформа, наречена „PPE“. Тази архитектура се разработва от няколко години и ще бъде проектирана около задноразположен електромотор, към който може да се присъедини преден, за да се създаде система със задвижване на всички колела.

Една от основните разлики между MEB и PPE е, че последната ще включва технологии като управление на всички колела и векториране на въртящия момент.