Audi показа електрическото бъдеще с E-Tron Sportback

E-Tron Sportback

Електрическите кросоувъри стават основен елемент на автомобилното изложение в Лос Анджелис и Audi използва събитието, за да представи новия e-tron Sportback.

Това е по-спортен вариант на стандартния e-tron и се отличава със стилно купе и електрически задвижващ механизъм.

Предницата е типично оформена в духа на Audi с единична голяма решетка с платинено сиво покритие. Тя е съчетана със спортни въздухозаборници и нови матрични LED фарове. Те са първите подобни фарове за превозно средство в масово производство и излъчваната от тях светлина се разгражда на малки пиксели, които могат да бъдат контролирани с „изключителна точност“.

От Audi казват, че фаровете разполагат с микроогледало, което може да се накланя до 5000 пъти в секунда. Това им позволява да осветяват области с невероятна точност. По-интересното е, че те могат да прожектират анимации на стената или земята и ефективно да превръщат зоната пред колата в „осветена сцена“.

Разбира се, най-отличителната черта на Sportback е дизайнът, наподобяващ купе. Макар стандартният модел да изглежда малко по-здрав, кросоувърът има полегато предно стъкло и стръмно наклонен покрив. Черешката на тортата е спортният багажник с интегриран заден спойлер.

Други забележителни характеристики включват задните светлини, раздутите задни калници и скромният дифузор, който привлича вниманието с липсата на изпускателни тръби. Моделът се предлага стандартно с черни елементи по купето, но клиентите могат да изберат и сив цвят или цвят като на купето. По същия начин, стандартните 19-инчови колела могат да бъдат заменени с до 22 инча.

Говорейки за опции, вариантът S line има още по-агресивен външен вид благодарение на спортна предна броня, заден спойлер и 20-инчови джанти. Пакетът включва също спортно настроено въздушно окачване и осветени прагове на вратите със S лого.

Формата на купе и камерите, заместващи огледалата придават на S Line коефициент на съпротивление от 0,25. Така подобрената аеродинамика дава на Sportback още 10 км пробег спрямо стандартния модел.

Интериор, пълен с технологии

Както се очаква, заради формата са направени някои компромиси. Най-очевидната жертва е задната седалка, която е с 20 мм по-малка. Багажникът също е стеснен, като сега събира 1655 литра в максимална форма. От друга страна имате преден бажник с обем 60 литра.

Въпреки промените, интериорът е мигновено разпознаваем. Той е високотехнологичен и предлага с 12,3-инчов дигитален инструментален клъстер, 12,1-инчова инфоразвлекателна система и по-малък 8,6-инчов дисплей, който осигурява достъп до климатика и други настройки.

Предлагат се доста глезотии, включващи отопляеми, вентилирани и масажиращи предни седалки, както и амбиентно осветление и първокласна аудио система Bang & Olufsen. Клиентите могат да поръчат и редица асистиращи системи на водача, включително адаптивен круиз контрол, помощ при паркиране, помощ при нощно шофиране и монитор следящ околната обстановка.

Задвижване без компромиси

E-tron Sportback 55 quattro се явява топ версията на модела и разполага с батерия с мощност 95 кВтч, която захранва два електродвигателя, които развиват комбинирана мощност от 355 к.с. и 561 Nm въртящ момент. Това дава възможност на кросоувъра да ускори до 100 км/ч. за 6,6 секунди, да достигне максимална скорост от 200 км/ч. и да измине до 466 км с едно зареждане според цикъла на WLTP.

Когато шофьорите поставят Sportback 55 в режим S, електрическите двигатели могат да генерират 402 к.с. и 664 Nm въртящ момент за осем секунди изведнъж. Благодарение на допълнителната мощ, времето до 100 пада на 5,7 секунди.

Купувачите, които искат да спестят малко, могат да изберат e-tron Sportback 50. Той използва по-малка батерия от 71 кВтч и по-слаби електромотори. Те развиват 308 к.с. и 540 Nm въртящ момент.

Поради тези промени, на купе SUV-a му отнема 6.8 секунди да се изстреля до 100 км/ч., а максималната скорост е 190 км/ч. Компромисът е и по отношение на пробега, който намаля до 347 км.

Въпреки quattro системата за задвижване на всички колела, Sportback всъщност е със задвижване на задните колела през повечето време. Това помага за подобряване на ефективността. При необходимост, задвижването на всички колела може да се активира незабавно. Това може да се случи дори преди да се констатира хлъзгане, ако колата открие предпоставки за това.

Когато дойде време за презареждане, собствениците могат да получат 80% заряд за по-малко от 30 минути, използвайки бързо зарядно устройство със 120 kW (Sportback 50) или 150 kW (Sportback 55). Въпреки това, Sportback идва стандартно със зарядно устройство, което работи с 230-волтова връзка за домашно ползване.

E-tron Sportback ще бъде пуснат в производство по-късно този месец, а европейския дебют е планиран за следващата пролет. В Германия цената ще започне от 71 350 евро.

За да подчертае изцяло новия модел, Audi ще предложи вариант „Edition One“, който има плазмено син екстериор, камери за обратно виждане и изключителни 21-инчови алуминиеви джанти. Другите акценти включват панорамен стъклен таван, аудио система Bang & Olufsen и кожа Valcona.