Audi може и да не построи S1

S1

Миналото лято излезе информация за хот версия на втора генерация A1, наречена S1, която да се появи в края на 2019 г.

Шефът на комуникациите на Audi обаче, Петър Оберндорфер, заяви пред CarAdvice, че такъв модел не е в плановете на компанията.

„Честно казано, с тази платформа това е трудно. Това ще е доста голяма инвестиция. Спомете си, че първата серия A1 Quattro беше много скъпа за построяване“, каза той.

„S1 също не беше лесно да се направи, защото беше създадено по-късно, и не беше първоначално включено за платформата. Това беше голяма инвестиция. Все пак това е страхотна кола, имах една такава, но днес трябва да се фокусираме все повече и повече върху други разработки и става все по-трудно.“

Официалото лице на Audi предположи, че новото A1 40 TFSI може да остане топ версията на автомобила. То използва същия 2.0-литров 4-цилиндров двигател като настоящото Volkswagen Polo GTI, което произвежда 200 к.с. и въртящ момент 320 Nm и достига 100 км/ч. за 6.5 секунди.

Предишен доклад предполага, че новото Audi S1 ​​да използва още по-мощен 2-литров агрегат, с приблизително 250 к.с. и Quattro система за задвижване на четирите колела с Haldex диференциал. Този модел би бил по-бърз от предшественика си, който достига 231 к.с и въртящ момент от 370 Nm и 100 км/ч. за 5.8 секунди.

Уви, ако Audi не промени решението си, S1 няма да получи наследник, тъй като компанията ще се фокусира върху нови технологии като електрифицирането.