Audi и Rimac ще си партнират за следващото R8

R8

По-рано тази година председателят на Audi Брам Шот открито спекулира за бъдещето на R8.

По време на годишното общо събрание на компанията, той попита: „Нуждаем ли се от наследник с двигател с вътрешно горене? Това съвпада ли с нашето виждане?” Шот не даде отговор, но изглежда, че Audi върви напред с планове за наследник на R8.

Car Magazine съобщава, че компанията се е обърнала към Rimac относно възможността за сътрудничество при мощното бъдещо електрическо превозно средство, което би заменило R8. Подробностите са ограничени, но се съобщава, че автомобилът ще носи името RS e-Tron и може да бъде пуснат през 2023 или 2024 година.

Съобщава се, че превозното средство ще бъде построено от Audi в завода им в Болингер Хьофе, но голяма част от работата по разработването ще бъде възложена на Rimac. Компанията няма просто да играе важна роля при разработването на модела, тъй като хърватите ще доставят задвижващия механизъм.

Говорейки за него, колата е предвидена да има четири електрически мотора, които произвеждат комбинирана мощност от около 937 к.с. Съобщава се, че тази мощ ще позволи на модела със задвижване на всички колела да се ускори от 0-100 км/ч. само за 2,5 секунди.

Други слухове добавят 95 кВтч твърда батерия с безжична система за зареждане. Тя ще има възможност за бързо зареждане и достатъчно енергия, за да осигури пробег от близо 500 км.

Освен това двуместното купе ще дойде с алуминиево монококово шаси и активна аеродинамика. Това звучи доста впечатляващо и се носят слухове, че автомобилът ще започва от малко под 200 000 евро.

Разбира се, нищо не е сигурно и плановете могат да се променят, тъй като Шот преди това изрази желанието си да „концентрира максимални ресурси върху нашите ключови проекти“ и да премахне сложността на модела. Той също така критикува компанията, че „участва в твърде много проекти в продължение на няколко години“.

Мощният електрически суперкар не е точно ключов проект, но R8 е важен модел за марката. Като беше казано, предишният R8 e-tron беше провал, тъй като бяха продадени по-малко от 100 бройки.