ауди порше

Всички си спомняме легендарното Audi RS2 Avant, което е плод на сътрудничеството между немските Audi и Porsche. Сега двете компании отново замислят отборна игра в създаването на нови модели

Според Automotive News главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Матиас Мюлер се опитва да създаде условия за партньорство между двете марки, което би било ключова стратегичческа промяна в групата.

„Porsche и Audi казват, че акцентът на идеята е поставен върху разработването на общи платформи за нови модели, компоненти и модули. Това е сделка, която се случва след период на интензивна конкуренция между двата производителя.
Проектите ще бъдат оглавявани от представители на всяка от двете марки. През следващите месеци специалисти ще подготвят подробно плана и ще определят стратегия до 2025г.“

Въпреки, че Porsche се слави главно като производител на спортни автомобили, щутгардската марка се определи като силен конкурент на Audi в луксозния сегмент с модела си Panamera. Това важи в още по-голяма степен сега, когато стана ясно, че платформата на лимузината ще се използва от Bentley за построяването на следващия Continental.