Aston Martin Vantage изглежда фантастично

Vantage

Заманята на автомобил като Vantage е изключително трудна задача, тъй като моделът бе възхваляван от всички, но Aston Martin се справиха чудесно с новия наследник.

Всичко в новия модел на Aston Martin е ново, от шасито и двигателя, до технологиите и аеродинамиката. Мощността в новия Vantage идва от 4.0-литров V8 AMG мотор с две турбини. Той произвежда 503 к.с. и 685 Nm въртящ момент. Скоростната кутия е 8-степенна ZF автоматична, но от компанията издават, че ще има „ръчка“ в по-късен етап.

Англичаните добавят, че двигателят им е разположен максимално ниско и назад, защото са преследвали 50/50 разпределение на теглото. А то е 1530 кг., което позволява на машината да ускори до 100 км/ч. за 3.6 сек. Максималната скорост на новия Vantage пък е 313 км/ч.

Шасито е подобрена версия на ползваното в DB11. 70% от алуминиевата му структура са обновени за новия модел. Окачването отпред е double wishbone, а на задната ос е мулти-линк. Последната версия на активните амортисьори също е представена в модела. Тя предлага три нива: Sport, Sport Plus и Track.

Новият Vantage е и първият модел на марката, използващ електрически диференциал (E-Diff). Той е свързан с електрическата stability control система и се адаптира доста по-добре от конвенционалния. Така автомобилът се усеща по-комфортен, както в права линия, така и в завой.

„Да създадеш достоен наследник беше голямо предизвикателство и източник на мотивация,“ сподели д-р Анди Палмър, шефът на Aston Martin. Той е изключително удовлетворен от представянето, динамиката и възможността за ежедневно шофиране. Истинска спортна кола с агресивен външен вид, новият Vantage е машината за шофиране на компанията, която всички фенове чакаха.

Аеродинамиката от своя страна е основно перо в дизайна. Aston Martin са използвали всички иновации в това отношение, без да променят облата и разпознаваема форма. Предният сплитер насочва въздушния поток под автомобила, а подът разполага със специални тунели, които го извеждат назад към дифузьора. Дори страничните отвори са създадени да отвеждат въздух от предните колела. Задницата пък генерира невероятни количества на притискане.

Aston Martin започва да предлага Vantage от днес. Цените стартират от £120,900 във Великобритания, €154,000 в Германия и $149,995 в САЩ. Първите доставки се очакват през второто тримесечие на 2018 г.