Aston Martin DBX ще е крайъгълният камък за марката

DBX

На моторното изложение в Женева през 2009 г. Aston Martin разкри концептуален автомобил със задвижване на четирите колела. Той носеше митичното име Lagonda и не, това не беше седан, а доста необикновен кросоувър. Концепцията никога не стигна до производство, но кросоувърът се загнезди в съзнанието на Aston Martin.

Днес британският производител довършва първия си кросоувър – наречен DBX, засега, въпреки че компанията наскоро запази името Varekai. Дали това е дългоочакваният наследник на концептуалния предшественик? Нека да видим.

Няма никакво съмнение, че това нещо ще раздели феновете на марката на две. Но, спомнете си, че Porsche имаше същата дилема при пускането на Cayenne – и сега печата пари.

Предницата е доминирана от решетката на Aston. Подобна по форма на тази на най-новата Vantage, тя изглежда готова да засмуче каквото ѝ се изпречи. Тънките фарове, подчертаните калници и насеченият капак допълват агресивния външен вид.

Гледайки модела отстрани, се разкриват изваяните панели на вратите и доста полегата линия на прозорците. Стъклата изглеждат доста конвенционални по форма и ъгъл в сравнение с нейните братя и сестри с две врати. Мускулестите задни калници, елегантните задни светлини и двойната изпускателна система допълват външния вид.

DBX

При пускането в експлоатация се очаква моделът да е снабден с 4-литровият V8 twin-turbo, който се намира под капака на Vantage и DB11. Този двигател развива 503 к.с. и 685 Nm, съчетан с 8-степенна автоматична ZF трансмисия. По-късно ще видим и twin-turbo V12 на Aston.

Базовите варианти могат да използват 6-цилиндрови агрегати от Mercedes-Benz, съчетани с 48-волтова хибридна система. Изцяло електрически модел може да се появи на по-късен етап.

Мощността ще бъде изпращана чрез система за задвижване на всички колела. В съчетание с въздушното окачване и активна стабилизираща система, DBX трябва да се справя с различни терени, без да се замисли (без да очакваме да е пряк съперник на Jeep).

DBX

Има много предположения за това каква платформа ще използва моделът, като някои източници твърдят, че тя ще е от Mercedes, но е по-вероятно да бъде нова архитектура, използваща алуминий.

Усилията на Aston в луксозния SUV пазар ще се срещнат с Maserati Levante, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga, Ferrari Purosange, Alfa Romeo Stelvio, Jaguar F-Pace и Lamborghini Urus.

Очаквайте официалното разкриване през 2019 г., като продажбите ще последват малко след това.

Какво мислите за кросоувър амбициите на Aston Matin? Споделете мнението си.