Aston Martin показа прототипа DBX на Goodwood, задоволявайки зрителите с приятния V8 звук по време на неговото изкачване по хълма.

Предстоящият SUV ще бъде първият модел на компанията, базиран на съвсем нова архитектура. Бъдещата версия на платформата ще бъде използвана в електрическите модели Lagonda, като DBX ще се придържа към бензиновите и в крайна сметка хибридните двигатели.

Първият SUV на Aston ще бъде изцяло разкрит по-късно тази година, като продажбите ще започнат през първата половина на 2020 г. DBX ще бъде произведен в новата фабрика на компанията в Свети Атан, която също ще изгражда електрическите Lagonda модели.

Благодарение на сътрудничеството на Aston с Daimler, DBX ще „заеме” електрическата архитектура от Mercedes и неговия 4.0-литров twin-turbo V8 от AMG. Въпреки, че компанията все още не е разкрила никакви характеристики, очакваме мощността да бъде близо до 503 к.с., колкото доставя DB11 със същия двигател.

Системата за задвижване на всички колела се очаква да изпрати повече от въртящия момент към задния мост, осигурявайки по този начин отлична динамична работа, комбинирана с впечатляващи (за своя характер) офроуд възможности. Всъщност, британският производител сподели много снимки от камуфлажни тестови автомобили, поели извън пътя. Така че, моделът няма да се страхува да се накаля.

Когато бъде пуснат в продажба, DBX ще се изправи срещу множество конкуренти: версията с V8 вероятно ще се бори с по-скъпите Range Rover модели и Porsche Cayenne, а бъдещите V12 и хибридните варианти ще влязав в един изключителен клуб, който включва Lamborghini Urus и Bentley Bentayga.