Не всеки ден виждате класически Aston Martin DBS V8, специално подготвен за драг състезания. Всъщност дори не сме сигурни дали някъде по света има друг проект, като този. Но точно това можете да видите във видеото.

Когато казваме, че това е Aston Martin V8, подготвен за драг, казваме това доста общо. В описанието на това видео се твърди, че въпросният автомобил е започнал живота си като DBS V8 от 1970 г., но оттогава е претърпял редица значителни промени, за да достигне до състоянието си днес.

За начало колата вече се задвижва от 568 ci Chevrolet V8 с огромен 118 мм турбокомпресор, повишаващ общата мощност до около 2500 к.с. За сравнение, 5,3-литровият V8, който се предлага стандартно с DBS V8, е доставял около 300 к.с. Това означава, че този състезателен Aston Martin е на светлинни години пред стандартния автомобил и е в състояние на наистина удивителни времена.

Собственикът на колата Марк Тод наскоро закара автомобила си на драг пистата Santa Pod Raceway. Най-добрият му пробег беше 7,81-секунда на 1/4 миля при 288 км/ч. терминална скорост, но при по-късно събитие той записа изумително време от 6,93 секунди при 325 км/ч.

Въпреки че технически това е DBS V8, никой от панелите по купето му не е фабричен, а двигателят е изцяло по поръчка. Всъщност ще се изненадаме, ако има дори един болт, който е оригинален – освен, може би, емблемите.