Aston Martin ще използва името Varekai за първия си SUV

Aston Martin

Aston Martin работи усилено, за да влезе в престижната SUV сцена – и когато бъде пуснат в производство през следващата година, моделът няма да носи името DBX, както бе представен концепта.

Според Autocar SUV-ът ще бъде наречен Varekai. Британската публикация цитира заявленията за търговска марка като доказателство за името, което ще следва същата номенклатурна традиция като Vantage, Vanquish и Vulcan вместо DB концепцията, поддържана понастоящем от DB11. Името, дошло от представелние на Cirque de Soleil, произлиза от римската дума за „навсякъде“ и е ясна препратка към способността му да отиде където и да е.

Изпълнителният директор Анди Палмър заяви, че е наредил работата по SUV проекта на четвъртия ден след поемането на позицията му. „Когато става въпрос за ръководене на компания като Aston Martin, вие говорите за вашите идеи със собствениците, преди да сте наети“, каза Палмър. „Моето послание беше просто: ако Aston Martin иска да оцелее, той трябва да направи SUV.“

Независимо от името, можем да очакваме определени неща да се прехвърлят от концепта, а други да се променят. Моделът от изложенията е с две врати, но производствената версия определено ще порасне до четири, и докато първият е с нисък профил, покривната линия на окончателната версия ще бъде по-висока. Във всеки случай, обаче, Палмър заявява, че клиентите незабавно ще разпознават стила на DBX във Varekai.

Друга значителна промяна засяга задвижващия механизъм: концепцията е чисто електрическа, но SUV-ът се очаква да се предлага с голям набор от опции.

V8 и V12 с две турбини, произведени от AMG, би трябвало да дойдат от DB11, но също така очакваме и електрифицирани версии. Това може да включва хибриден и изцяло електрически модел, но не и plug-in хибрид.

Противно на това, което смятат Porsche и Bentley, Палмър не мисли, че PHEV технологията е достатъчно премиум за клиентите на Aston. Autocar предполага, че хибридната версия може да заимства технологията си или от хибрида Valkyrie, или от концепта Mercedes-AMG GT с четири врати и 800 к.с.

С четири врати и по-висока покривна линия, Varekai ще изглежд  по-различно от DBX и ще бъдат по-практичен от типичните GT и спортните автомобили на Aston. Част от пазара, към която производителят е особено заинтересован, са жените шофьори, които са закупили само 3500 от 70 000 автомобила, които компанията е произвела през цялата си история. Ако примерът на Lamborghini Urus е някакъв показател, с Varekai броят на жените клиенти на Aston ще се увеличи значително.