Aston Martin потвърди името Valhalla за AM-RB 003 прототипа си

Valhalla

Предстоящият хиперкар на Aston Martin, AM-RB 003, ще бъде официално кръстен Valhalla. Името му идва от рая на воините според скандинавска митология, като същевременно помага на британския автомобилен производител да продължи дългогодишната си традиция с V-моделите.

Ще бъдат построени само 500 бройки от хибридния хиперкар, всеки от които ще бъде изцяло изработен от карбон.

Стратегията за именуване на автомобилите на Aston датира от седем десетилетия. През 1951 г. обозначението Vantage е дадено на високопроизводствената версия на DB2. Названието не бе ползвано оттогава, до 2005 г., когато се превърна в самостоятелен модел.

„Имената на моделите на Aston Martin винаги привличат много внимание. Те правят това, защото неизменно улавят емоция или разказват история. В духа на Valkyrie знаехме, че Aston Martin Valhalla трябва да направи силно собствено изявление, но също така да предлага свързаност и ясна връзка.” каза изпълнителният директор на Aston Martin, Анди Палмър.

„Норвежката митология съдържа толкова мощен език и богата история, че AM-RB 003 трябваше да последва примера на Valkyrie. За тези, които ще са достатъчно щастливи да притежават колата, съм сигурен, че ще разпознаят и оценят контекста за слава и щастие, защото едва ли ще има по-свещени места от мястото на шофьора в Aston Martin Valhalla.”

Що се отнася до производителността, Valhalla ще използва хибриден турбо V6 с обща мощност от 1000 к.с. Също така на разположение ще бъде 8-степенна F1-вдъхновена трансмисия с двоен съединител, диференциал с ограничено приплъзване и e-AWD система.

С тегло от 1350 кг, Aston Martin се стреми да постигне ускорение до 100 км/ч. за 2.5 секунди и максимална скорост от 354 км/ч.