Aston Martin показа дългоочаквания DBX

DBX

След месеци на разработка и маскирани прототипи, дългоочакваният Aston Martin DBX изгря в официални изображения, показващи луксозния кросоувър в пълната му светлина.

Още през септември Aston Martin потвърди какъв двигател ще задвижва новия SUV. Това е twin-turbo 4,0-литров AMG V8, осигуряващ 542 к.с. и въртящ момент от 700 Nm. Агрегатът е познат и от Vantage и DB11 V8. Въпреки това, той има повече мощ от тези два модела. Спринтът до 100 км/ч. ще отнема впечатляващите 4,5 секунди, а SUV-ът ще ускорява до 291 км/ч.

9-степенна автоматична трансмисия с разпределяне на въртящия момент и система за задвижване на всички колела с активни диференциали с ограничено приплъзване ще трансферират цялата мощ към асфалта.

Както показват тези официални снимки, DBX е доста елегантен на вид. Отпред той е ясно разпознаваем като един от моделите на британската марка благодарение на зеещата широка решетка и фарове с овална форма. Виждаме и двойка правоъгълни LED дневни светлини с извити ъгли.

Представеният на тези снимки Aston Martin DBX е боядисан в червено, но долната част, включително задния дифузьор, предната броня и страничните прагове, са завършени в черно, което спомага за визуалното увеличаване на височината.

Отзад, дизайнерите се вдъхновяват от Vantage. Виждаме елегантни LED задни светлини, свързани заедно със LED лента. Спойлерите отзад са два, един, продължаващ тавана и един по-надолу във форма ducktai.

Интериорът е безкомпромисен, както може да се очаква от Aston Martin. Непосредствено пред шофьора стои 3-лъчев волан, обвит в кожа в комплект с лопатки за предавките. Инструменталният клъстер е с размер 12,3 инча, а инфоразвлекателната система е повеерена на 10,25-инчов сензорен екран. Той поддържа Apple CarPlay стандартно. Разположени директно над този екран са множество бутони, а по-долу се намират различните контроли за климатика. Падът за контрол на функциите прилича на футуристична мишка.

Друг интересен аспект в интериора на DBX е плаващата централна конзола, която допринася за просторното усещане в SUV-а. Виждаме и панорамен стъклен покрив, превъзходна кожа по повечето повърхности и прекрасна тапицерия от алкантара.

Aston Martin DBX тежи 2,245 кг и се предлага стандартно с адаптивно тройно въздушно окачване, използвайки 48-волтова електрическа система за управление срещу преобръщане и електронни адаптивни амортисьори. Това означава, че височината на DBX може да се коригира с 45 мм нагоре или 50 мм надолу.

Говорейки за автомобила, изпълнителният директор Анди Палмър заяви, че „DBX е автомобил, който ще даде на много хора първия опит в собствеността на Aston Martin. Като такъв, той трябва да бъде верен на основните ценности, установени от нашите спортни автомобили, като същевременно предоставя и универсален начин на живот, очакван от луксозен SUV. Да създадеш толкова красив, ръчно изработен, но същевременно технологично усъвършенстван автомобил е горд момент за Aston Martin.“

Цените във Великобритания започват от 158 000 британски лири, а в Германия – от 193 500 евро.