Alpina ясно изрази мнението си относно преднячките на BMW

Alpina

Alpina даде да се разбере, че няма намерение да хвърля усилия по новите автомобили на BMW, базирани на UKL архитектурата с предно задвижване.

Тази платформа с напречно-разположен двигател е на пазара от 2014 г. в Mini Hatch и се превърна в основа на редица модели на баварците. Тук говорим за автомобили от ниските класове, като 2-Series Active Tourer и Gran Tourer, X1 и X2. 1-Series наскоро дебютира и за жалост, също е базирана на споменатата платформа.

В скоропно интервю, шефът на Alpina Андреас Бовензипен заяви, че няма да има икономически смисъл от модифицирането на новите преднячки на BMW.

„Не, това не е нашият план. Разходите за разработка са много високи и [те] все още вървят с новите правила за емисии. Така че за нас е по-добре да останем с редовите агрегати и ZF скоростната кутия“, каза той. „Обичаме да използваме един двигател в няколко автомобила. Например, V8, който сме имали в миналото, се намираше в 6-Series, 5-Series и 7-Series. При дизелите имаме един и съши агрегат в X3, и 5-Series, а 6-цилиндров бензин се среща в 3-Series и 4-Series.“

Едно от особените притеснения на Alpina е, че моделите с предно задвижване използват Aisin трансмисии от Япония, а не тези на ZF, което означава, че компанията ще трябва да работи с нов доставчик. Освен това би било трудно да извадят печалба в този сегмент с по-ниски цени. Така че предпочитанието към изпитаната практика с моделите на задно предаване е повече от очевидно.