Alpina ясно изрази мнението си относно преднячките на BMW

806
Alpina

Alpina даде да се разбере, че няма намерение да хвърля усилия по новите автомобили на BMW, базирани на UKL архитектурата с предно задвижване.

Тази платформа с напречно-разположен двигател е на пазара от 2014 г. в Mini Hatch и се превърна в основа на редица модели на баварците. Тук говорим за автомобили от ниските класове, като 2-Series Active Tourer и Gran Tourer, X1 и X2. 1-Series наскоро дебютира и за жалост, също е базирана на споменатата платформа.

В скоропно интервю, шефът на Alpina Андреас Бовензипен заяви, че няма да има икономически смисъл от модифицирането на новите преднячки на BMW.

„Не, това не е нашият план. Разходите за разработка са много високи и [те] все още вървят с новите правила за емисии. Така че за нас е по-добре да останем с редовите агрегати и ZF скоростната кутия“, каза той. „Обичаме да използваме един двигател в няколко автомобила. Например, V8, който сме имали в миналото, се намираше в 6-Series, 5-Series и 7-Series. При дизелите имаме един и съши агрегат в X3, и 5-Series, а 6-цилиндров бензин се среща в 3-Series и 4-Series.“

Едно от особените притеснения на Alpina е, че моделите с предно задвижване използват Aisin трансмисии от Япония, а не тези на ZF, което означава, че компанията ще трябва да работи с нов доставчик. Освен това би било трудно да извадят печалба в този сегмент с по-ниски цени. Така че предпочитанието към изпитаната практика с моделите на задно предаване е повече от очевидно.