Alieno Arcanum е българска електрическа хипер кола

Arcanum

На хоризонта вече има нова хипер кола. Това е Alieno Arcanum, изцяло електрическа двуврата, двуместна машина от България с „извънземни технологии от бъдещето“, за която се твърди, че е първата по рода си.

Марката е създадена през 2015 г. и нейното име произлиза от италианската дума „alieno“, която означава извънземно. Това е всичко, което знаем за нея досега.

Въз основа на мощността, първият модел на компанията ще има четири версии. Базовият ще разполага с 2,610 конски сили, следван от 3,482 к.с., 4,351 к.с. и топ версия с 5,221 к.с. Времето за ускорение все още е неизвестно, но Alieno твърдят, че върховият модел ще може да достигне максимална скорост от 488 километра в час.

Всяка версия ще се предлага с три режима – STR (Street), TRC (Track) и RCE (Race). Спецификациите и основните динамични характеристики са еднакви, а автомобилите ще се различават само по хомологацията. Alieno казват, че дори са в състояние да подготвят кола за правилата в категорията LMP1 за 24-те часа на Льо Ман, след като те позволят участието на електрически автомобили.

„Alieno Arcanum е изцяло електрически хиперкар от бъдещето с брутално техническо превъзходство, което е в основата на ДНК на марката Alieno“, обяснява Ахмед Мерчев, основател, главен изпълнителен директор и главен технологичен директор на марката. „Този първи дебютен модел ясно изразява мисията на Alieno да създава хиперколи с извънземни технологии от бъдещето за настоящето. Alieno Arcanum не спазва правилата, а създава нови, осигурявайки изключително вълнуващо удоволствие от шофирането.“

Задвижващият механизъм на Arcanum е „директно задвижващ електрически  механизъм“, който – в зависимост от версията – включва до шест (!!!) електрически мотора на колело. Това означава, че върховият модел RP5 с 5,221 к.с. има система с 24 електрически мотора, всеки от които е контролиран отделно. Това са трифазни аксиални електрически двигатели с постоянни магнити.

Alieno също твърди, че въртящият момент е идентичен както при електромоторите, така и на колелата. Той е респективно 8,800 Nm, 7,400 Nm, 5,920 Nm и 4,440 Nm. Задвижването използва батерия с графитени LiPo клетки с капацитет между 60 kWh и 180 kWh, като най-големият пакет осигурява до 1 020 километра при едно зареждане.

„Дебютният ни модел Alieno Arcanum определено е най-мощният хиперкар, който светът някога е виждал“, твърди главният тестов пилот Иван Киров. „Това е не само най-мощната кола, но е и роботизирана и изцяло електрическа. Това означава, че тя е по-бърза по всякакъв начин, отколкото еквивалентна по мощност кола с двигател с вътрешно горене. Това е благодарение на електродвигателите и иновативните технологии в Alieno, които вградихме в колата. „

Arcanum разполага с „роботизирано окачване“ с регулируема стабилизираща щанга, комбинирано с електрически регулируеми амортисьори, напълно независими за всяко колело. Спирачната система е комплект от три отделни – традиционна хидравлична система, регенеративна електромагнитна спирачна система и – отново – „роботизирана“ въздушна спирачна система. Възможно е моделът да има парашут с въздушна спирачка.

Alieno казват, че ще произвеждат Arcanum в България само по предварителни заявки от клиенти. Поръчките вече са отворени, а цените започват от 750 000 евро за базовия модел и достигат до 1,5 млн. евро за водещия RP5. Времето за доставка варира от 18 до 30 месеца в зависимост от предпочитанията на клиента и избраните опции.