Alfa Romeo Giulietta TCR е джобна ракета за пистата

Giulietta

С пристигането на Giulia седан и Stelvio кросоувър е много лесно да забравите за старата Giulietta. Но състезателната сцена не е забравила.

Giulietta е хечбекът в C-сегмента на Alfa. Той стартира като конкурент на Ford Focus и Volkswagen Golf още през 2010 година. В този момент Chrysler обяви банкрут, а Fiat все още не бе поел компанията.

Дълго, след като си търсеше пазар, Giulietta намери втори живот на състезателната писта. Тя бе подготвена за конкуренцията в Британския шампионат за туристически автомобили по-рано тази година и се състезава в италианската серия TCR. Но сега се насочва към по-големите класове.

Това е FIA World Touring Car Cup (съкратено като WTCR), доскорощния Световен шампионат за туристически автомобили, преименуван след приемането на TCR формата, съобразен с разходите и по-близките модели. Автомобилите се подготвят от италианския тунер Ромео Ферарис, като представената тук за италианските серии.

Пилотът на Team Mulsanne, който ще управлява Alfa-та е Фабрицио Джованарди. На 51-годишна възраст високо квалифицираният пилот на туристически автомобили печели BTCC два пъти за Vauxhall и Triple Eight Racing (през 2007 и ’08) и два пъти Европейския шампионат, предшестващ WTCC и новия WTCR … при това в Alfa.

„Имах удоволствието да карам колата наскоро и бях много впечатлен“, каза Джованарди. „За мен това ще бъде завръщане на световната сцена след няколко години извън състезанията, но страстта и гладът ми за победа са непокътнати.“

Неговият съотборник във втората кола все още не е обявен. Обаче бившият пилот от Formula 1 (и ветеран при туристическите автомобили) Джани Морбидели и американският пилот Кевин Глейсън (който кара за Lada в WTCC и Civic в предходните TCR International Series преди това) също изпробваха Alfa заедно с Джованарди по-рано този месец на Монца.

„Имаме удоволствието да съобщим за навлизането на нашите автомобили във FIA WTCR“, каза директорът на Ромео Ферарис, Микела Черути. „Въвеждането на TCR автомобилите със сигурност ще повиши нивото на конкуренцията, така и на шоуто в серии, които винаги са привличали огромен брой зрители.“