Alfa Romeo Carabo Concept от 1968 г. е бил толкова напредничав за времето си

Carabo

Любителите на класическите автомобили ще проведат традиционния годишен Concours d’Elegance, днес на 50 км от Париж. На събитието ще бъдат показани редица стари класики, а едно от най-впечатляващите ще бъде концептът Carabo.

Създаден през 1968 г., използвайки корените на Alfa Romeo 33 Stradale, пътнa версия на 33/2, която се появи само в 18 единици, Carabo е проектиран от Марчело Гандини и предлага спиращ дъха дизайн. Острите, но изчистени линии преминават през купето и се събират в плосък нос, с вдигащи се фарове и мускулест заден край.

Завършен в преливащо зелено и украсен с флуоресцентни оранжеви и сиви акценти, Carabo Concept включва вдигащи се нагоре врати, които осигуряват достъп до кабината, която продължава острият стил на екстериора.

В средата на колата е поставен 2.0-литров V8. И макар капацитетът да е малък, спортното му наследство позволява да бъде развъртан до невероятните 10 000 оборота в минута. Препращането на 230-те к.с. към задните колела е поверено на 6-степенна механична скоростна кутия, която позволява на концепта да достигне скорост от 100 км/ч. за 5,5 секунди и максимална скорост от 160 км/ч.

Първоначално показан на автомобилното изложение в Париж през 1968 г., Carabo в момента е собственост на FCA Heritage. Обикновено той се излага в „Museo Storico Alfa Romeo – La macchina del tempo“, в Арезе, Италия, така че това ще бъде чудесна възможност да се запознаете лично с изпреварилия времето си автомобил.