Alfa Romeo 147 е един от най-красивите хечбеци на пазара, а освен това е и наистина евтин.

Alfa Romeo 147 се появява на пазара през 2000 година. Година по-късно компактният хечбек печели наградата автомобил на годината в Европа. Именно това е и един от най-успешните модели на компанията. Освен огромни финансови приходи, 147-цата до голяма степен е и отговорна за връщането на доброто име на италианската компания.

Типично за Alfa Romeo, 147-цата впечатлява със стил и елегантност. Хечбекът, макар и да не е технически перфектен и част от собствениците да се оплакват от дребни проблеми, определено изпреварва конкуренцията със своя външен вид. Впрочем доказателство за това, колко е успешен модела , е че той се произвежда цели 10 години, чак до 2010 година. И да, дори и днес изглежда модерен и в крак с времето.

Alfa Romeo 147 се предлага с три бензинови агрегата – 1.6-литров, 2-литров и огромният за купето – 3.2-литров, както и с един дизелов двигател – добре познатият 1.9 JTD. Скоростните кутии, пък са 5 и 6-степенна ръчна и отново 5 и 6-степенна полуавтоматична скоростна кутия. Както вероятно се досещате най-търсеният агрегат е 1.9 -литровият турбо дизел. Причина за това е неговата икономичност, здравина и сравнително евтино обслужване. Феновете на „по-горещите хечове“ пък определено биха се зарадвали на GTA-версията с нейния 3.2-литров агрегат и 250 к.с. За нея обаче ще ви разкажем друг път по-подробно, тъй като е съвсем различна от стандартните 147-ци.

Освен със страхотен външен вид, Alfa Romeo 147 впечатлява и със стилен и практичен интериор.

Въпреки, че Alfa Romeo 147 не може да се похвали с колосални размери, то колата е доста комфортна. На предните седалки биха се чувствали комфортно, дори и хора с по-големи размери. Е задната е предназначена по-скоро за возене на гаджета, но да не забравяме, че това е автомобилът предлагащ ни стил и динамика на възможно най-ниска цена, тъй че би било нахално от нас да искаме абсолютно всичко от него. Въпреки, че дебютът на италианеца е преди почти 20 години, той знае как да ни поглези. Като цяло материалите в купето биха подхождали и на далеч по-скъп автомобил. Всичко изглежда доста елегантно и качествено. По-добре оборудваните екземпляри разполагат дори с кожен салон, темпомат, мултифункционален волан и даже мултимедия с навигация. Подгревът на предните седалки също не е нещо нестандартно.

Въпреки че Alfa Romeo 147 не е безгрешен, той определено е една от най-добрите сделки на пазара. Не знаем в какво състояние са, но на пазара има и екземпляри под 2000 лева, а едва ли има автомобил , който за тези пари да ни предложи тези екстри и страхотен външен вид.

Ако сте фенове на хечбеците, прочетете и за 10-те най-достъпни „хот-хеча“ на пазара.