alfa romeo fomula 1

Вече е сигурно, че през следващия състезателен сезон Alfa Romeo ще се завърне в шампионата като партньор на Sauber след повече от 30 години отсъствие от лицето на моторните спортове.

Новото име на отбора ще бъде Alfa Romeo Sauber F1 Team и целта на консенсуса включва „стратегическо, търговско и технологично сътрудничество“, както и обмен на ноу-хау споменаха лидерите на новия проект.
Шефът на Ferrari Серджио Маркионе още преди месеци заяви, че желае да върне името на италианската марка в шампионата отново за първи път от 1985 г., като според него тя ще се възползва от огромния опит на Sauber във Ф1.

Очаква се през сезон 2018 новосформираният екип да ангажира шампиона от Formula 2 Шарл ЛеКларк като първи пилот, а мястото във втория болид или ще остане на Маркус Ериксон или ще бъде заето от младока Антонио Джовинаци.

Председателят на Sauber F1 Паскал Пичи сподели пред медии за сделката:

„Alfa Romeo има дълга история в моторните спортове и ние сме горди, че тази международно известна компания избра нас за свои партньори в състезанията за Голямата награда. Сигурни сме, че заедно можем да направим много и ни чака дълга и успешна съвместна работа.“

Alfa не е показвала амбиции за участие в моторните спортове след края на ерата си във Формула 1 между 1979 и 1985 година, ако изключим неуспешния опит за влизане в туристическия клас в края на 90-те. Въпреки, че през последния период във Ф1 не показа значителни успехи, историята помни титлите на Нино Фарино и Хуан Мануел през 50-та и 51-ва година. В края на 70-те пък марката е победител в състезанието като доставчик на двигателите Brabham.