Acura отбелязва 30 години на емблематичния NSX

NSX

Преди 30 години на автомобилното изложение в Чикаго се роди легенда. Оригиналната концепция Acura NS-X от 1989 г. доведе до производствената версия през 1991 година.

Три десетилетия по-късно Acura се връща на автомобилното изложение в Чикаго, за да отпразнува важното събитие, като организира дискусия за NSX с двама души, чиито кариери са повлияни от японския суперкар.

Това са Джон Икеда, вицепрезидент и генерален мениджър на Acura, чиято 28-годишна кариера в Acura започна с пускането на NSX, и Csaba Csere, бивш главен редактор на списание Car and Driver, който беше сред първите журналисти управлявали както оригинала, така и настоящия NSX.

Те ще говорят за произхода на автомобила, неговото въздействие върху автомобилния свят и ролята на следващото поколение NSX в ренесанса на марката Acura.

Освен това, за да отбележи 30-тата годишнина на NSX, Acura пусна и видеоклип с участието на NSX от 1991 г. заедно с 2019 NSX, както и голяма фото галерия, в която за първи път се виждат изображения от оригиналната концепция на NS-X.

NSX

Промяна на двигателя в последната минута води до големи последици

Интересното е, че прототипът NS-X, представен на автомобилното изложение в Чикаго през 1989 г., е по-къс от крайния автомобил, поради по-малкото междуосие и по-късите предни и задни надвеси. Преходът от прототип към производство е повлиян от късна промяна в спецификацията на двигателя.

Първоначално концепцията NS-X включва SOHC V6, споделен с Acura Legend. Въпреки това, производствената NSX преминава към DOHC V6 с VTEC газоразпределителен механизъм и 270 к.с. Смяната на двигателя е била по-трудна, отколкото изглежда, тъй като цилиндровата глава на DOHC VTEC е по-широка от главата на SOHC версията. Това кара инженерите да удължат колесната база и да увеличат предните и задните надвеси, за да се помести двигателя.

Acura взема решение да смени двигателя след като президентът на Honda Motor Тадаши Куме неочаквано решава да се откаже от двигателя в NS-X Concept по време на дебюта в Чикаго, като шумният взрив привлича вниманието на медиите. След това Куме иска от инженерния екип на NSX обяснение защо колата не е използвала новата технология VTEC, разработена наскоро от екипа на Honda. Когато научил, че VTEC е планиран само за 4-цилиндров двигател, Куме принуждава екипа да разработи VTEC V6 двигател.

NSX

Заслуга има и група от автомобилни журналисти, които пробват прототипа преди дебюта в Чикаго. Те одобряват колата, но общото мнение е било, че NSX може да използва повече мощ.

Благодарности на Аертон Сена за работата по Acura NSX

Може би най-известната история за развитието на NSX е за пилотирането на тестовия автомобил от Аертон Сена през 1989 г. на пистата Suzuka Circuit на Honda. Легендата на Формула 1 допринася много и информира инженерите, че твърдостта на колата може да бъде по-добра. „Не съм сигурен, че мога наистина да ви дам подходящи съвети за автомобил за масово производство, но чувствам, че е малко крехка“, казва Сена пред екипа.

Това кара инженерите да повишат твърдостта. Acura изпраща NSX в Германия и го тества на пистата Nürburgring Nordschleife. Оказва се, че Аертон е бил прав. Тестването на „Зеления ад” разкрива, че люлеенето на купето отнема желаното усещане за непосредствена и пряка връзка между колата и шофьора.

До края на тестовете на Nürburgring и след осем месеца подобряване на дизайна на каросерията, инженерите увеличават твърдостта на автомобила с 50%. Останалото, както се казва, е история.