A35 е потвърдено, S65 пък е към края си

A35

Слуховете за базов Mercedes-AMG A-Class се движат из пространството, а фотографи изловиха прототипи на няколко пъти.

Първоначално се смяташе, че моделът ще се нарече A40, но главният изпълнителен директор на AMG, Тобиас Мьорс, наскоро каза пред Top Gear, че ще носи A35 означение.

Заемащ място под A45, A35 ще бъде хот хеч, предназначен да се конкурира с Audi S3 и Volkswagen Golf R. Както Мьорс обясни: „Това ще бъде малкият брат на A45“ и ще има „по-ниска“ цена.

Мьорс отказа да каже какви компромиси ще очакват клиентите, но  по-ниската цена означава, че A35 няма да може всичко, на което е способен A45. Това несъмнено означава, че можем да очакваме по-малко мощ от двигателя и по-малко възможности за модификация.

Автомобилът ще бъде задвижван от 2.0-литров 4-цилиндров турбо двигател и предишни доклади предполагат, че може да произведе около 340 к.с. Това е впечатляващ резултат, но все пак е далеч от A45, който разполага с 400 к.с.

Освен за A35, Мьорс заяви, че CLS 53 ще дебютира на Северноамериканското международно автомобилно изложение през януари. Изпълнителният директор също намекна за края на AMG-моделите с V12 двигатели. „Все още имаме V12 фенове, но те са насочени повече към Maybach.“ Мьорс добави, че компанията не се нуждае от тези луксозни автомобили, така че „може да се окаже, че това е последното поколение на V12 AMG S-Class.“