BMW 2 Series Gran Coupe идва за Mercedes CLA

2 Series Gran Coupe

Седаните може да са далеч от славата си от едно време, давайки път на SUV-овете. Но от BMW все още смятат, че има място за още един такъв модел. Всъщност те вярват доста в познатата ни форма, че разширяват гамата си с не един, а два първокласни малки седана. След 4-вратата 1-Series, сега те представят по-спортния 2 Series Gran Coupe.

Първите две неща, които ще трябва да знаете за 2 Series Gran Coupe (GC), е, че той е пряк конкурент на CLA на Mercedes-Benz. Другото е, че той не прилича на 2-Series Coupe и кабриолет със задно задвижване, а се доближава до хечбека от 1-ва серия с предно задвижване, пуснат в началото на тази година, както и най-новите кросоувъри X1 и X2.

Въпреки че дизайнерите на BMW се опитаха да почерпят вдъхновение от по-голямото и по-секси 8 Series Gran Coupe, новият модел не крие корените си от хечбек с предно задвижване. Крайният резултат е по-висока от обичайната форма за предполагаемо ниско купе с четири врати, да не говорим за несъразмерните пропорции от повечето ъгли, които повлияват на цялостната визия.

Gran Coupe е с размери 4,526 мм дължина, 1800 мм ширина и 1420 мм височина с 2,670 мм междуосие. Освен това получавате 430 литра обем на багажника, който може да бъде допълнително разширен благодарение на разделената задна седалка в съотношение 40/20/40.

Познат интериор и много екстри

Интериорът и детайлите в купето се пренасят от познатата ни нова 1 Series. Някои забележителни акценти включват дигитален дисплей и опция за 10,25 инчов сензорен екран, който е леко наклонен към водача и 9.2-инчов head-up дисплей, който предоставя на водача информация, без той да сваля очи от пътя.

Както и при по-големия 3-Series седан, по-малкият Gran Coupe ще се предлага с BMW Intelligent Personal Assistant, който позволява на водача да получава достъп до различни функции на автомобила и информация, само като говори. Например, можете да кажете „Здравей, BMW, заведи ме у дома“ и навигацията ще ви покаже пътя или „Здравей, BMW, студено ми е“, което ще го подкани да регулира съответно температурата вътре в колата и да включи отоплението на седалките.

Дори базовият 228i получава изобилие от екстри като спортен кожен волан, парктроник, камера за обратно виждане, LED фарове и фарове за мъгла, автоматични седалки, динамичен круиз контрол и съвместимост с Apple CarPlay. Що се отнася до спортните седалки от алкантара на снимките на M235i, те са за европейския пазар.

Многобройните функции за безопасност също ще бъдат стандартни, включително предупреждение за челен сблъсък, система за активно разпознаване на мъртви зони и система за предупреждение за напускане на лентата с активно връщане, което работи 70 до 240 км/ч.

В Европа ще видим много голям избор от модели и двигатели, но при пускането си, освен M235i xDrive, гамата ще се състои от бензинов 218i с 1,5-литров 3-цилиндров турбо агрегат и 140 коня и дизела 220d със 190 коня, идващи от 2.0-литров турбо агрегат.