subaru outback

Лятото вече навлиза в разгара си и дългите почивки изпълнени с приключения „чакат пред вратата“. Независимо дали смятате да прекарате лятната ваканция високо в планината или на брега на морето, то със сигурност има значение с какъв автомобил ще разполагате, ако думата „приключение“ поне малко отговаря на профила на характера ви.

Поради тази причина сме подготвили списък с 5 приключенски автомобила на достъпна цена, които биха се оказали перфектен партньор в лятните (а дори и зимните) ви почивни дни, без значение дали предпочитате да карате сърф, колело, делтапланер, да спите на палатка или да теглите колесар с любимия ви плавателен съд или мотор. Примерите, които сме посочили не образуват класация с най-добър сред тях, поради причината, че всеки един от посочените автомобили разполага с плюсове и минуси и не би могъл да покрие разнообразните изисквания спрямо начина ви на живот. Ще срещнете коли в комби версия, както и такива от офроуд сектора. Общото между тях обаче е, че цената им средно не надвишава 10 000 лева и всички те са с 4х4 задвижване, което според нас е задължително, когато говоим за приключения.

Ето какво сме подготвили:

Subaru Outback 

subaru outback

Възможно е и да сте очаквали това да е първият ни пример. Японската марка се е превърнала в нарицателно, когато говорим за 4х4 системи, проходимост и като цяло за семейни приключенски автомобили. За сума с горна граница от 10 000 лева вторичният пазар в България предлага множество запазени екземпляри от втората и третата генерация на модела, включително и такива с 3.0-литровия боксер двигател с 6 цилиндъра (H6). По-голямата част (да не кажем почти всички) са снабдени с автоматична скоростна кутия и това е основният елемент, който внимателно трябва да прегледате, когато избирате вашето Subaru Outback. Ако имате късмета да се сдобиете с изряден автомобил от марката, той със сигурност ще се превърне в страхотен партньор при всичките ви авантюристични пътешествия.

Toyota 4Runner

приключенски

Няма как в тази статия да не споменем именно този модел. Когато говорим за джиповете на Toyota от 90-те години първото нещо, с което ги свързваме е здравина и дълголетие, ако полагаме нужните грижи за тях. 4Runner може да се определи като SUV с душата на офроуд автомобил, чийто клиренс от 230 мм и максимален обем на багажника от 2250 литра биха ви позволили да закарате оборудването (колкото и да е обемисто) за вашия бивак до най-затънтените места в планината. Това далеч не означава, че SUV-ът не разполага с достатъчно комфортна кабина и за онроуд пътешествия.




За цената от 10 хиляди лева изборът ви се ограничава до второто поколение на джипа, което се произвежда до 1999 година с най-масовите двигатели – 3.0-литров турбо дизел и 2.7-литров бензинов мотор със 150 к.с.

Алтернативи: Nissan Patrol, Opel Frontera

Jeep Wrangler

приключеснки

Ето тук вече говорим за джип (в буквалния смисъл на думата), чието ДНК е създадено за планината и суровите терени, a високата скорост е последното, за което трябва да се сещате. Това е изборът, който внимателно трябва да обмислите в случай, че офроуд приключенията ви влекат максимално и размерът не е от значение. Причината да споменем размерът е, че Jeep Wrangler се предлага във версия дълга база чак от 2006-та година, а там сумата от 10 000 лева изобщо няма да ви свърши работа. От друга страна за дадената цена можете да се сдобиете едновременно с офроуд джип и кабрио автомобил, тъй като е всеизвестен факт, че покривът на Jeep Wrangler се сваля и купето остава по предпазни греди тип „ролкейдж“. В рамките на минути можете да му свалите и вратите, както и челния прозорец, ако се наложи.

Двигателите, които се монтират в купето са само бензинови атмосферни и варират от 2.4 литровия на Chrysler със 147 к.с., през 2.5 (125 к.с.) до 6-цилиндровите версии (178-193 к.с.). Раздатъчният диференциал позволява да изключите предното предаване, когато шофирате по асфалт или ненатоварващ пресечен терен и съответно да включите бавни, когато нещата загрубеят.
4.0-литровите двигатели пък са обвързани и с блокажи на задния, а в някои случаи и на предния диференциал.

Алтернативи: Suzuki Samurai, Suzuki Vitara, Mitsubishi Pajero, Toyota Land Cruiser

Mitsubishi L200

mitsubishi l200

Тук е моментът да намесим и един пикап в класацията. Всъщност на това място бихме могли да поставим и още няколко модела, като например Toyota Hillux или Nissan Navara, тъй като през 90-те трите марки силно се конкурират в класа с идентични модели и днес разполагаме с широк избор на пикапи от вторичния пазар. Но да разгледаме именно L200, от който има и най-голямо предлагане в България.



В случая говорим за второто поколение на пикапа, което е в производство от 1995 г. до 2005 година. Дълъг период на поточната линия гарантиращ за качеството на модела. Масово в България се продават индивиди с дизелови мотори и по-конкретно 2.5 литровия турбодизел със 90 к.с. ,113 к.с. и топ варианта 133 к.с. Малките числа не бива да ви притесняват, тъй като все пак говорим за горски пикап, на който му е по-нужен въртящ момент.
Но най-големият плюс на L200 пред останалите представители в класацията е очевиден – товарното пространство! За сумата от под 10 000 лева получавате наистина приключенски пикап, в който можете да поберете всичко нужно за любимия ви екстремен спорт или няколко … стотин бири, а високият клиренс и задвижването на 4-те колела ще ви позволят да преминете всевъзможни препятствия по пътя до любимата ви локация за почивки.

Volvo XC70

volvo xc70

За финал на списъка ни се връщаме на по-ниския (не SUV) клас. Volvo XC70  можем да го приемем и като алтернатива на Subaru Outback, като тук обаче имаме възможност и за дизелов двигател в лицето на модификацията D5. В този вариант шведският крос кънтри автмобил може да бъде оборудван с 2.4 литров турбо дизел със 163 и 185 к.с. За разлика от джиповете по-горе XC70 подхожда повече на тези от вас, които прекарват по-голямата част от шофирането по асфалтов път, леки пресечени терени или сняг.
Колата е сравнително динамична със своите турбо бензинови двигатели стигащи до 210 к.с. и луксозна от гледна точка на удобствата в интериора. Клиренсът и е сходен с този на Outback-а, 4х4 системата е AWD отново като на Subaru-то, а същото се отнася и за обема на багажника от 1641 литра. Имате избор от ръчна и автоматична скорстна кутия.

Алтернативи: Audi Allroad, Subaru Forester, Skoda Octavia Scout