917

Тази година Porsche отбелязва 50 годишния юбилей на най-успешния си състезателен автомобил досега, 917. За да отпразнува събитието, германският производител показа напълно възстановен 917 (с номер на шасито 001) на автомобилното изложение в Женева и също така публикува първа снимка на много интригуваща концепция 917.

За концепта не се знае много, но Porsche казва, че червено-белият автомобил е проектиран „от малък екип от дизайнери и инженери“, за да отбележи първата победа в Le Mans през 1970 г.

Въпреки участието на Porsche в категорията LMP1, концептът 917 остава единствено творчески труд. Porsche не казва кога точно е построен, но вероятно това е било преди завръщането на марката към състезанията за издръжливост през 2014 г.

Дизайнът на 917 изглежда абсолютно зашеметяващ и би дал фантастично продължение на легендарния модел, ако съдбата му бе по-различна от експонат в музея.

917

Ще можете да видите концепта като част от специална изложба, наречена „Цветове на скоростта – 50 години 917“ в музея на Porschce от 14 до 15 септември. Общо 14 експоната (включително 10 легендарни модела) ще бъдат изложени.

Като част от тържествата по случай 50-годишнината на състезателната машина, Porsche възстанови първото 917 в първоначален вид, както е изглеждало на 12 март 1969 г. по време на премиерата си в Женева.

Porsche 917-001 дебютира в бяло и зелено, но възприема нов външен вид за автомобилното изложение във Франкфурт през същата година, само, за да промени цвета си още веднъж до известното синьо и оранжево на Gulf Racing. След като Porsche печели 24 часа на Le Mans през 1970 г., колата е преработена в къса версия от Ханс Херман и Рихард Атууд през септември 1970 година.

917

Накрая, когато 917-001 е върнато на Porsche Salzburg през октомври 1970 г., то приема цветовете и състезателния номер (23) на машината, спечелила Le Mans по-рано същата година. Интересното е, че 917-001 никога не се състезава. То се ползва главно за тестване на Nurburgring и като шоу автомобил за различни събития.

Както можете да си представите, възстановяването на този исторически автомобил изисква невероятни умения, но техниците от Porsche са се справили безгрешно. Първото, което е трябвало да се разбере, е кои от елементите по купето са оригинални и могат да бъдат запазени. Това е постигнато чрез анализ на чертежи и снимки отпреди 50 години!

Възпроизвеждането на предната и задната част е постигнато с помощта на 3D технология и оригиналните чертежи, а задната алуминиевата рамка е възстановена с помощта на оригиналните документи, даващи насоки за нея.