Когато споменем Ford и драг рейсинг, почти винаги се сещаме първо за наперените кончета Mustang. Тези, които включват и Shelby в името си, стоят на още по-преден план. Но Taurus? Не бихме се досетили никога.

И все пак оказва се, че невзрачнивт Taurus си има и по-мощна версия – SHO. Съкращението означава Super High Output и Taurus SHO, първоначално произвеждан между 1989 г. и 1999 г., възкръсва впоследствие през 2009 г.

От всички Taurus SHO, втората генерация е може би най-емблематичната. Задвижването на този модел идва от 3.2-литров Ford SHO V6 агрегат с мощност от 220 к.с. и 292 Nm въртящ момент. Оптимистични числа за Ford седан, но един луд американец решава да издигне представянето на модела на коренно различно ниво.

Въпросният Taurus разполага със 769 к.с. и 855 Nm въртящ момент на предните колела. Още по-забележителното е, че коляновият вал и блока на двигателя са стокови. Изненадващо, като се има предвид количеството енергия, което трябва да премине през тях, за да достигне предните гуми.

Както можете да си представите, колата е доста бърза. Всъщност тя наскоро постига време от 10.12 секунди на 1/4 миля при 230 км/ч. терминална скорост.

Трудно е да си представим какво би било да караме Ford с 900 к.с. на коляновия вал и предно предаване. Все пак собственикът заслужава уважение за проекта, особено за това, че не се е насочил към задно или 4х4 предаване, което е в 99% от случаите.