електромобили

Електромобилите и хибридните превозни средства представляват все още малка част от общия пазар, но ново проучване показва, че 74% от потребителите ги смятат за „бъдещето при шофирането“.

Проучването Harris Poll, проведено от името на Volvo USA, попитало 1,510 шофьори за тяхното мнение относно електрическите автомобили, както и за техните предимства и недосттъци. Не е изненадващо, че повечето шофьори споменават за безпокойството от ниския пробег при днешните батерии (58%), както и недостатъчното наличие на станции за зареждане (49%) като най-важни притеснения.

Разбира се, има и начини за подобряване на ситуацията и стимулиране на потребителите да купуват електрически превозни средства. Фактор номер едно е изграждането на повече станции за зареждане (61%), следван от изравняване на цените на електромобилите с тези на конвенционалните превозни средства (57%). Освен това се смята, че правителствените стимули не обхващат все още изцяло пазара и не засягат и това също трябва да се промени, за да почнат повече хора да купуват по-зелени коли.

Що се отнася до настоящите собственици на електромобили, 51% от анкетираните заявиха, че обикновено презареждат автомобила си у дома. Тази цифра означава също, че хората използват публичните станции почти половината от времето.

Това е жалко, тъй като много от собствениците заявиха, че обществените станции за зареждане не са надеждни (61%), а използването им е неудобен процес, изискващ доста време. За да се поправи последното, 48% от попитаните искат опция за по-бързо зареждане, докато други искат станции за зареждане, разположени в кафенета и фитнес зали, където да имат възможността да оползотворят времето си, докато превозното средство се зарежда.

Проучването показа също, че собствениците на елетромобили смятат, че имат положително въздействие върху околната среда, което е най-доброто предимство на електрическите превозни средства. Те също така смятат, че управлението на EV оказва повече положително въздействие върху природата от рециклирането.