190 e

Август 1983 г.
Само няколко седмици преди Мерцедес да пусне високопроизводителната версия на своя малък сeдан, компанията транспортира три броя от модела 190 E 2.3-16 на тестовата писта Nardò в Италия, за да постави няколко Световни рекорда.
Тази история ни кара да изпозлваме клишето „Вече не правят такива автомобили“, макар че до ден днешен, независимо от навлезлите фини технологии в автомобилната индустрия, Mercedes продължават да се славят като производители на едни от най-здравите машини.

Преди 35 години фирмата от Щутгард решава да придаде по-спортен облик на името си. И малко или много е задължена да го направи. Тогава BMW вече се представят като спортен бранд, а Audi (Quattro) работят над по-мощни седани за масовия пазар. От друга страна тунингованите от AMG модели пък, са били възможни само за подбрани клиенти на марката Mercedes. През същото време най-популярният турнир за туристически клас – DTM, „стяга“ правилата, а щутгардският производител е решен да учавства в него.

190 e

И така… По време на автомобилното изложение във Франкфурт през 1983 г. дебютира Mercedes-Benz 190 E 2.3-16. Последните цифри от името му, както може би се досещате, произлизат от двигателя, с който е оборудван автомобила – 2.3 литров 4-цилиндров мотор с по 4 клапана на цилиндър. Той е доработен от Cosworth, факт който в днешно време е също толкова странен, колкото и това, че е разполагал със само 185 к.с. Не забравяйте, че говорим за ’83-та!

Три екземпляра от модела биват леко променени за ендюрънс проекта и откарани на италианската писта Nardò (известна като най-бързата писта с форма на кръг с диаметър 2.5 мили), където при температура на въздуха от 40 ℃ екипът поставя цели три Световни рекорда – за изминаване на 25 000 км, 25 000 мили и 50 000 км. Последният в рамките на 201 часа 39 минути и 43 секунди. Те също така разбиват още 9 международни рекорда в класа между 2000 и 3000 кубика и категория „Бензинови автомобили“.

190 e 2.3-16

Трите коли са разделени в отбори, обозначени като „бял“, „зелен“ и „червен“. Историческият момент от теста настъпва, когато пилотът на „червения“ тийм Роберт Шeфер слиза от своя Mercedes. Неговата средна скорост на пистата се оказва 247.939 км/ч.

190 E 2.3-16 бележи входа на компанията в сегмента на спортните автомобили с невиждан старт. Новото развитие на модела, което става известно като ‘Baby Benz’ е проектирано да създава по-икономични коли от предишните, като същевременно включва основните ценности на марката – безопасност и комфорт без компромиси.

Екипиран базово с ABS и въздушни възглавници за шофьора W 201 остана на върха на компактния клас цели 10 години.