Някога мечтали ли сте си да имате автомобил, в който просто да се хвърлите, да свалите тавана и да изминете няколко стотин километра абсолютно безцелно, само заради удоволствието? В общия случай Roadster-ите са точно такив тип коли. Не са най-практичните, едва ли са и най-бързите, но могат да ви доставят истински кеф, карайки ги по красиви криволичещи пътища. Те са секси и определено знаят как да ви накарат да се почуствате едно с тях и заобикалящата ви среда!

Mazda MX-5 (Miata)

Говорейки за Roadster-и, няма как да не започнем именно с Mazda MX-5 . Колата е една от най-популярните в класа си и това никак не е случайно. Тя е лека, пъргава и оооо да… със задно предаване. Отгоре на всичко е и бюджетна, като ако сте решили да си купите чисто нова такава, цената също не е фрапантна. Но днес говорим за наистина достъпни автомобили – втора ръка. Та Miata-та лесно може да се намери на пазара на ниска цена, при това не само първа генерация, а и последващите и две! За жалост Mazda-та не може да се похвали с огромна мощност, но в чужбина отдавна коригират това с поставянето на турбо или компресор. О за малко да забравим, всичко това звучи страхотно, но решите ли да си купувате такава красавица, то внимавайте -ръждата и е враг номер 1.

Audi TT

Audi и бюджетен автомобил в едно изречение? Може и да ви звучи невероятно, но не е точно така. Е, да съгласни сме, че ако отидете в шоурума и поискате оферта за чисто ново TT – кабрио, то вероятно няма да останете особено очаровани. Не така обаче стоят нещата на пазара за коли втора употреба. Първата генерация на Roadster-а е съвсем лесно достъпен автомобил, а цената и на втора генерация започна да пада значително. Нека обаче обърнем внимание на Audi TT 8N. Колата започва да се произвежда в края на миналия век, като в нея се слага единствено, добре познатят агрегат на всеки Audi фен – 1.8Т. Audi ТТ Roadster подобно на повечето автомобили в класа си, не може да се похвали с особен простор и практичност. Но стига, кой търси тези неща в мако палаво кабрио! Важно е, че Audi TT има на разположение турбокомпресор, който ще ви осигури нужната мощност за да се насладите истински на вятъра в косите си. Отгоре на всичко, стига да имате късмет може да си намерите и екземпляр с QUATTRO задвижване, абе истински кеф!

Nissan 350Z

Ооо да и ние го обичаме! Nissan 350Z е от онези автомобили, които просто искаш да имаш, въпреки всеки и всичко. Той е мощен, стабилен и широк, а звукът му може да вдъхнови дори най-големия песимист. А най-хубавото е, че е със задно предаване, така че, ако идеята да избягате в някой слънчев ден и да си направите дълга разходка през планинските проходи ви допада, то това е колата. Отгоре на всичкото по време на разходката ви ще разполагате с цели 283 к.с. и 3.5-литров V6-ак – „Найс, а?“. Е, вярно че 350Z е двуместен, но с тази няма да водите децата на зелено училище, вижте за вас и младото гадже е напълно достатъчна. Оставаше и мотора да е отзад, но все пак говорим за сравнително бюджетен Roadster с почти 300к.с., така че не трябва да бъдем свръх критични.

BMW Z3

Поредният достъпен Roadster със задно предаване. Да! Това автоматично го прави забавен. Тук изборът откъм агрегати е голям, общо взето започваме от 115 к.с. и можем да стигнем до 321 к.с., макар че не сме сигурни Z3 M колко бюджетен автомобил е. Подобно на 350Z и тук седалките са само 2 и отново не е най-подходящата кола за пренос на буркани, но все пак говорим за Roadster, така че простора не ни е грижа.

Mercedes SLK

Audi, BMW, време беше и за Mercedes. Макар и компанията да си е изградила име на такава произвеждаща автомобили за по-заможната прослойка от обществотото, ето че години след появата на първото SLK, неговата покупка, далеч не изглежда невъзможна. Като изключим TT-то, Mercedes-a е поредният Roadster в класацията ни със задно предаване. Освен това, за сравнително скормена сума може да си намерите SLK с двулитров двигател и компресор, който определено има нужната сила да ви накара да се почуствате жив. Е, разбира се, ако сте готови да бръкнете по-дълбоко в джоба си, SLK има и AMG версия, но той е изключително рядък и далеч не толкова бюджетен.