$3 милиона за 10-годишен Mercedes? Само ако е SLR McLaren.

SLR McLaren

Това не е стара C-Class или E-Class. Дори не е S-Class или SL roadster. Това, което виждате е 2009 Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss – един от най-редките и най-екстремните суперавтомобили, които някога са носили трилъчевата емблема или ще бъдат произведени от McLaren.

SLR, за непознатите, беше далеч по-ексклузивният и екзотичен предшественик на SLS AMG и днешния AMG GT. Той се основава на партньорството от Formula 1 между Mercedes и McLaren, за да създаде съперник на Porsche Carrera GT и Ferrari Enzo. Макар и със своя 5.4-литров компресорен V8, монтиран отпред и задвижване на задните колела чрез5-степенна автоматична трансмисия.

Mercedes и McLaren построиха над 2 000 от тях между 2003 и 2010 г., като моделът получава няколко модернизирани версии. Но Stirling Moss speedster беше най-доброто от всички тях. Той няма предни стъкла, само чифт малки вятърни дефлектори, оставяйки почти изцяло отворен кокпит. Носът е изцяло променен, както и предните фарове. Двигателят е подобрен от стандартните 617 конски сили и въртящ момент от 780 Nm до 651 к.с. и 820 Nm, издишващ през страничните изпускателни тръби зад предните колела.

Това бе подходяща почит към легендарния състезател, който даде името си за 75 броя. Този модел, в класическа слонова кост с червени акценти, се продава от Mechatronik GmbH в Плайделсхайм, северно от домашната база на Daimler в Щутгарт, Германия. С изминати 4 100 километра, дилърът я е обявил на цена от 2,95 млн. Евро – или около 3,36 млн. долара, което би било достатъчно, за да се купят около 20 новиMercedes-AMG GT R.